Vad gör tandläkarförbundet?
– Förbundet har 7000 medlemmar. Nästan alla Finlands tandläkare hör hit. Förbundet främjar forskning om tandhälsa och ordnar fortbildning för tandläkare. Förbundet sysslar också med information och försöker påverka tandvård och munhälsa.
Vad är ditt huvudsakliga arbete?
– Jag är professor i odontologi vid Helsingfors universitet. Jag utbildar alltså nya tandläkare. Jag sköter också en del patienter. Min specialitet är att göra rotfyllningar.
I vilket skick är finländarnas tänder?
– Finländarna har ganska bra tänder. Men de kunde vara ännu bättre. En del finländare sköter sina tänder väldigt bra. Men det finns en liten grupp människor som har stora problem med tänderna.
Vilka är problemen?
– Karies och parodontit. Karies ger hål i tänderna och parodontit är en tandkötts-sjukdom som kan leda till att tänderna lossnar. Vi ska också komma ihåg att problem med tänderna kan leda till allmänt dålig hälsa. Därför är det viktigt att man sköter sina tänder.
Hur borde vi sköta tänderna?
– Vi ska ha vettiga matvanor och rengöra tänderna noggrant och tillräckligt ofta. Tänderna ska borstas med fluortandkräm två gånger per dag. Fluoren gör tandemaljen starkare. Dessutom ska man rengöra mellanrummen mellan tänderna med tandpetare eller tandtråd. För att fluoren i tandkrämen ska hinna verka bör man borsta tänderna i minst två minuter.
På vilket sätt påverkar matvanorna tänderna?
– Det är bra för tänderna att man äter hälsosamt. Det är viktigt att inte småäta hela tiden. När vi äter utsätts tänderna för en syraattack. Den pågår ungefär en halvtimme efter att vi har ätit. Om vi äter många mellanmål eller tar något sött ur en godispåse hela dagen så är det dåligt för tänderna.
– Sura matvaror och sura drycker är också dåligt för tänderna. Syran sliter på emaljen. Många frukter är sura. Också juice, läsk och energidrycker är sura. Man kan äta frukt och dricka juice, men inte många gånger per dag.
Varför är många rädda för tandläkaren?
– Människor som är rädda för tandläkaren har ofta upplevt något hemskt som barn. Förr kunde det göra ont hos tandläkaren. Men nuförtiden behöver man inte lida. Man kan få bedövning. Bedövningsmedlen är trygga och bedövningsnålen gör inte heller så ont. Man kan också få ytbedövning så att det inte känns när tandhygienisten tar bort tandsten.
Har modern teknik förändrat tandvården?
– Ja, till exempel digital teknik har förändrat också tandvården. Man kan nu skriva ut tandkronor och lagningar till hål i tänderna med 3D-skrivare. Det har också blivit vanligt att ersätta förlorade tänder med implantat. Det betyder att man opererar in en konstgjord rot som växer fast i käkbenet.
Hur ofta borde man gå till tandläkaren?
– En gång per år är en bra grundregel. Du kan fråga din tandläkare hur ofta han eller hon tycker du ska komma. För en del människor räcker det med vartannat år. Andra bör gå till tandhygienisten och putsa tänderna flera gånger per år.