Det finns en massa olika öl idag

Text: Hannu Virtanen
Foto: Hannu Virtanen, Olutliitto, Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.12.2020

Det brukade finnas bara ett fåtal ölsorter att välja mellan. Nu finns det hundratals olika öl. Hur ska man veta hur ölsorterna skiljer sig från varandra?

En sakkunnig svarar:

Ölexperten Anikó Lehtinen föreslår att man provar sig fram:

– Smaka på olika smaker och ölsorter. Det finns många olika smaker, allt från söta till mycket beska. Du kanske hittar en ny favorit.

Anikó Lehtinen är ordförande för Ölförbundet. Medlemmarna är ölklubbar runtom hela landet. Anikó har också arbetat i bryggerier och på ölrestauranger, så hon vet mycket om öl.

Anikó gillar själv många olika sorters öl.

– Olika öl passar i olika situationer, en som matdryck, en annan på terrassen och den tredje på en pubkväll om vintern.

Om öl.
Smaka modigt på olika öl, rekommenderar Anikó Lehtinen (bilden till vänster). Prova på att kombinera det här: pepparkakor, blåmögelost och porteröl (bilden till höger).

 

Öl, mat och jul

Anikó Lehtinens mamma är ungersk, och därför känner hon till det ungerska livet.

– I Ungern äter människorna samtidigt som de dricker. Kanske är det därför jag talar mycket om att kombinera öl och olika maträtter. Det är verkligen värt att försöka. Öl tar fram helt nya smaker

i maten, säger Anikó.

Många har också öl vid julbordet. Traditionellt har det serverats olika starka, mörka öl till jul. De avnjuts med skinka och annan julmat.

– Med skinka rekommenderar jag belgisk mörk öl, men veteöl i tysk stil är också bra. Dessutom passar veteölen med en mängd olika fiskrätter vid julbordet.

Bryggerier.
Hartwalls stora dryckesfabrik i Lahtis och det lilla Malmgård-bryggeriet i Lovisa.

 

Olika stora bryggerier

– Det finns för närvarande tre stora bryggerier i Finland, Olvi, Koff och Hartwall. Dessutom finns det ungefär 100 små, så kallade mikrobryggerier. De har grundats i olika delar av landet

i snabb takt, berättar Anikó.

– Ölbranschen i Finland har förändrats mycket på kort tid. Nya typer av öl har tagit plats och blivit favoriter för ölentusiaster. Den traditionella lagern har fått sällskap av till exempel mörka öl och veteöl.

Under de senaste åren har IPA-öl varit populära bland studerande.

– I början av 2000-talet arbetade jag i ett bryggeri och började sälja IPA-öl. Först gick det inte alls åt, men saker och ting förändrades senare. Det tar lite tid för konsumenterna att vänja sig vid nya smaker, säger Anikó.

IPA öl.
Mikrobryggeriers fatöl i restaurangen Bryggeri i Helsingfors.

 

Restaurangers urval

Restauranger säljer öl både i flaskor och på fat. På väggen i puben hänger ofta en lista med olika ölsorter. Det är också klokt att fråga servitören om vilka öl det finns på flaska.

Fatöl kan fås i olika storlek, den vanligaste storleken är en halv liter.

– Ölrestauranger säljer också små portioner av öl. På det sättet kan man lätt bekanta sig med olika smaker. Att dricka små glas är också ett sätt att spara pengar, eftersom många öl är dyra, säger Anikó.

Priset på öl påverkas av hur mycket alkohol ölen innehåller. Mellanöl innehåller hälften så mycket alkohol som många starka mörka öl. Lätt mellanöl är ofta den billigaste ölen i puben.

Öl meny.
Numera finns det också en massa olika alkoholfria öl till försäljning.

 

Suröl och alkoholfritt

Vad rekommenderar Anikó om man inte gillar smaken av vanlig öl, alltså lager?

– Prova nya typer av suröl. De har inte den maltiga bitterheten. Suröl har en fruktig smak.

Suröl har funnits till försäljning på många ställen på sistone.

Alkoholfria öl har också blivit populära.

– De köps när man inte vill att alkoholen ska påverka ens beteende eller när man ska köra bil. De flesta pubar har en egen lista över alkoholfria öl och de är lite billigare än andra öl. Jag dricker ofta alkoholfri öl hemma som matdryck, säger Anikó.

Öl i butik.
Ölsorter från olika mikrobryggerier uppradade i en stor mataffär.

 

Coronan är svår för restauranger

Coronaviruset i Finland har också påverkat ölbranschen. Enligt Anikó har ölrestaurangernas situation varit svårare än bryggeriernas:

– Om coronavirussituationen fortsätter eller blir ännu värre, kommer många restauranger ha stora svårigheter. Den verkliga situationen kommer inte att synas förrän nästa år, då det kan komma en hel del konkurser.

– Bryggerierna, å andra sidan, har klarat av coronavirusperioden ganska bra. Många mikrobryggerier har fått sina drycker sålda i butiker, och folk köper dem där. Många bryggerier har också sina egna butiker, säger Anikó.

Idag tycker Anikó att vanliga livsmedelsbutiker över hela landet har ett bra ölutbud.

– Situationen förbättrades under 2018. Då trädde en lagändring i kraft. Efter det har butikerna fått sälja starkare drycker men som ändå innehåller högst 5,5 procent alkohol.

Alkos butiker har ett ännu större sortiment eftersom de får sälja ännu starkare öl. Alkos nätförsäljning har över 1 000 olika öl till försäljning.

 

Ordlista

Bryggeri – en plats där öl tillverkas

Fatöl – säljs i restaurangen från kranar direkt i glas

Ljus lager – den vanligaste ölen, finns i nästan alla pubar och butiker

IPA-öl – bitter, fruktig öl

Veteöl – lätt, fruktig, ibland grumlig öl

Porter – öl med kraftig smak, mörk, ofta stark

Suröl – fruktig öl som inte är bitter eller maltig

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)