Den finländska vegekebaben åker ut i världen

Text: Matti Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 25.08.2020

Siva Parlar i Helsingfors har uppfunnit en verklig hitprodukt. Han har utvecklat grönsakskebaben vöner. Och nu ska vönern ut i världen.

Först hade Siva Parlar en pizzeria i Kronohagen i Helsingfors. En dag kom hans kompis med vegansk ost, alltså ost tillverkad av grönsaker.

– Jag började då fundera om det i Finland finns kebab tillverkad av grönsaker. Jag letade men kunde inte hitta någon.

Siva bestämde då att han själv måste skapa en vegetarisk kebab.

– När jag stängde pizzerian för kvällen började jag testa olika recept i mitt kök. Till slut lyckades jag skapa en vegetarisk kebab med hjälp av veteproteinet seitan.

Det finns kebab gjort av seitan i många länder. Också i Finland har människor gjort seitankebab hemma. Olika tillverkares vegetariska kebabrecept är olika.

– Det exakta receptet på vöner är en hemlighet, säger Siva. Vöners konsistens påminner om kött. Det smakar också ganska lika som kött.

Vöner säljs redan runt om i Finland

Siva började servera vöner i sin pizzeria för ungefär tre år sedan. Vönern blev snabbt populär.

– Plöstsligt började det komma kunder till och med från andra städer.

Vönern blev så populär att Siva bestämde sig för att sluta med pizzerian. I stället koncentrerade han sig helt på vönern. Först producerade man vöner i Finland, sedan i en fabrik i Tyskland.

Nu kan man få köpa vöner tillverkad enligt Sivas recept runt om i Finland. Den finns på många restauranger och i många butiker.

Fransmännen upptäckte vönern

Nu har vönern börjat åka ut i världen.

– I Estland kan man redan köpa vöner på hundra ställen, på restauranger och i butiker. I Sverige finns vöner i ungefär hundra butiker. Nu har man börjat sälja vöner också i Frankrike.

Siva berättar att det finns intresse för vöner också i Spanien, England, Schweiz och Danmark.

Coronapandemin har ändå påverkat affärerna. Det är nu lite långsammare att skapa avtal med nya restauranger och butiker utomlands.

Lätt att pröva på vegetarisk kebab

Framtiden ser bra ut för vönern.

– Allt fler människor vill äta vegetarisk mat. Mat som är gjord av grönsaker är hälsosam och dessutom är den bra för klimatet, säger Siva Parlar.

Också människor som annars inte äter så mycket vegetariskt kan lätt pröva på en vöner.

Siva Parlar
Siva Parlar lärde sig företagande redan som ung pojke.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)