Största ekoskörden hittills

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.05.2020

Förra året skördades den största ekologiska skörden någonsin i Finland. Skörden var nästan 143 miljoner kilo ekologiskt spannmål. Jämfört med år 2018 ökade skörden med nästan 70 procent.

Mer än 2,2 miljoner finländare använder regelbundet ekologiska produkter. Ännu är andelen ekologisk mat i Finland ganska liten. Bara några procent av all mat i Finland är ekologisk. Men siffran ökar hela tiden. Allt fler vill äta naturenligt producerade livsmedel.

Av den totala åkermarken i Finland är 13,5 procent ekologiskt odlad. Över hälften av den ekologiska spannmålsskörden är havre.

Frukter är populärast

De mest populära ekologiska produkterna i Finland är ekologiska frukter. Också ekologisk barnmat är populär. Allt fler äter ekologiska ägg. Ungefär 7 procent av alla hönsägg i Finland är ekologiska.

Också mängden ekologisk mjölk ökade förra året. Ekomjölk finns redan i många skolor. En femtedel av all fettfri mjölk i daghem och skolor är ekologisk.

Finländarna tycker att ekologisk mat smakar gott

Ekologisk mat produceras på ett naturvänligt sätt utan gifter. Finländare köper ekologiskt för att de vill ha ren, hälsosam mat utan bekämpningsmedel. Också god smak och miljövänlighet är viktiga orsaker till att köpa ekologisk mat.

Skogsbär är skogens skatt

I Finland finns ekologisk mat också i skogen, nämligen skogsbären. Bland annat blåbär och lingon är hälsosamma och goda skogsbär. När man plockar bär och svamp ska man undvika att plocka bredvid landsvägar och odlade fält. Bär och svamp är renare när de växer på större avstånd från vägarna.

Källor EkoNu, ProLuomu, MT, YL

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)