Fastän köttkonsumtionen har minskat äter största delen av finländarna fortfarande kött varje vecka. Hälften av finländarna tänker att man överdriver köttets påverkan på klimatet. Det här kommer fram i Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK:s undersökning.
Unga äter mindre kött än äldre människor. Var femte person under 30 äter inte alls kött. Undersökningen visar att 80 procent av finländarna fortfarande äter kött minst en gång i veckan. 70 procent av de som svarat säger att de äter kött flera gånger per vecka. Bara en tredjedel äter kött alla dagar.
Växtkött förbjudet
Det traditionella köttföretaget Pouttu kom ut med en ny produkt i oktober. Det var en hamburgerbiff som man sade var gjord av “växtkött”. Produkten är gjord av växtprotein och den påminner om kött både till smaken och till konsistensen. Pouttus växtproteinprodukter är kända under namnet Muu.
Nu har ändå Mellersta Österbottens miljö- och hälsoservice förbjudit Poutto att kalla sina Muu-produkter för växtkött (kasviliha på finska). Myndigheterna säger att köparna kan tro att produkterna innehåller riktigt kött.
Pouttus VD Mikko Karell säger i Helsingin Sanomat att åtgången av köttliknande produkter gjorda av växter har varit en glad överraskning.
– Efterfrågan och åtgången har varit bra och överraskat oss.
Karell är förvånad över att myndigheterna vill förbjuda uttrycket växtkött.
– Jag tycker att ordet växtkött beskriver de här produkterna bra. Det påminner om kött och det smakar kött. Det finns ju också fruktkött, säger Karell i Helsingin Sanomat.
Källor Maaseudun Tulevaisuus, HS