Rami Vainio är professor i rymdfysik vid Åbo universitet. Han säger att alla verkar vara intresserade av rymden nuförtiden.
– Rymden intresserar också kommersiella företag. Dessa fungerar snabbare och mera direkt än traditionella forskningsinstitut. Det har fört hela branschen framåt.
Det mest kända exemplet är den amerikanska miljonären och uppfinnaren Elon Musk. Musks företag utvecklar till exempel rymdraketer. Elon Musk och många andra är särskilt intresserade av Mars.
Planeten Mars intresserar också stater. Ett mål är att människor i framtiden ska kunna bo på Mars.
– Det är helt möjligt. Men det tar nog ännu länge innan det blir verklighet, säger Vainio.
Man kan inte röra sig utan rymddräkt på Mars yta. Det är mycket enklare att leva på jorden.
Man vill skydda jorden från krockar med asteroider Man forskar också mycket i saker som rör månen och asteroider. Man har bland annat planerat gruvor på dessa.
Från månen kunde man få det dyrbara ämnet helium-3. Det kunde man använda för att skapa en ny slags kärnkraft, fusionskraft.
Man undersöker asteroider också av en annan orsak. Man vill skydda jorden från att krocka med asteroider. En asteroid är en jättestor sten som kretsar kring solen. En asteroid är mindre än en planet, men den kan ändå vara tiotals kilometer lång.
Finländare bygger miniatyrsatelliter
Rami Vainio leder laboratoriet för rymdteknik vid Åbo universitet. Där tillverkar man bland annat mätinstrument som används i små satelliter.
– Det är mycket enklare och billigare att bygga små miniatyrsatelliter än traditionella stora satelliter. I de små satelliterna kan man använda ganska vanlig teknik. Det går också att på en gång transportera många små satelliter upp i rymden med en raket.
Satelliter är apparater som kretsar kring jorden uppe i rymden. Satelliterna kan innehålla olika mätinstrument och kameror. Satelliter samlar information om rymden men också om jorden.
Till exempel navigatorer i bilar och mobiltelefonernas kartappar behöver satelliter för att fungera. Också inom jordbruket kan man ha nytta av satelliter. Finländare har redan byggt flera miniatyrsatelliter som nu kretsar kring jorden.
En bild av ett svart hål
I våras tog man ett stort steg framåt inom rymdforskningen. Man lyckades för första gången ta en bild av ett svart hål. Eller egentligen tog man bild av det som finns runt det svarta hålet.
Men vad är ett svart hål?
– Ett svart hål är en bit materia i rymden som har väldigt stor massa. Det svarta hålets dragningskraft är alltså så stor att det suger in allt i sig. Ingenting kan komma ut ur det svarta hålet, inte ens ljus, säger Rami Vainio.
Solstorm blir norrsken
I Åbo undersöker rymdfysikerna särskilt solen och solstormar.
Stora gasmoln lösgör sig från solen då och så. Med elva års mellanrum lösgör sig extra många gasmoln från solen.
De här fenomenet kallas för solstorm. Stora solstormar kan skada satelliter som kretsar kring jorden. Solstormar kan ses från jorden, som norrsken.
Finns det liv ute i rymden?
Människor har alltid funderat på om det finns liv annanstans än på jorden. Rami Vainio säger att man inte vet.
– Själv är jag säker på att det finns liv också annanstans än på jorden. Men det är kanske inte alls sådant liv som vi är vana vid här på jorden.
Många vetenskapsmän letar efter sådana planeter i rymden, där det kunde finnas liv.
Sådana planeter ligger ändå mycket långt borta. Vi kanske aldrig får en chans att träffa andra livsformer på andra planeter.