Peter är en erfaren pilgrim

Text: Maria Österlund
Foto: Barbro Ahlstedt
Artikel publicerad: 28.08.2019

I våras öppnades en ny pilgrimsvandringsled i Finland. Den kallas S:t Olovs sjöled. Den går från Åbo domkyrka genom skärgården till Eckerö på Åland. Peter Lüttge har gått S:t Olovsleden.

Varför ville du gå den nya pilgrimsleden?

– Jag kommer från Tyskland och är katolik. Vandringarna är en del av den katolska traditionen. Jag gick min första pilgrimsvandring redan i 14-15-årsåldern. Nu har jag har gjort tiotals pilgrimsvandringar. Jag ville förstås också gå den nya vandringsleden i Finland. Den är unik eftersom den går från ö till ö över havet.

Är det någon skillnad mellan en vanlig vandring och en pilgrimsvandring?

– Ja det är det. En vanlig vandring är ofta en idrottsprestation på något sätt. En pilgrimsvandring har en andlig sida. Man går i egen takt utan brådska. Olika människor har förstås olika orsaker att gå en pilgrimsvandring. En pilgrimsvandring är inte en religiös sak för alla.

Hur är det för dig?

– Jag klär mig annorlunda på pilgrimsvandringen. Jag brukar ha en gammal tröja och en filthatt.  Och en vandringsstav. Jag tycker det passar bättre än moderna friluftskläder. Jag ger mig ofta iväg ensam.  På vandringen träffar man andra vandrare och går tillsammans en längre eller kortare bit av vägen. Att vandra med obekanta personer är en viktig del av pilgrimsvandringen. Man talar öppet om många saker. Jag har fått goda vänner under mina vandringar. Att besöka kyrkor eller andra heliga platser längs vägen är också viktigt.

Hurdan tyckte du den nya pilgrimsleden är?

– Den är fin på många sätt. Eftersom det är en vattenled åker man mycket båt. Man behöver inte vandra hela vägen. Men på en del områden var leden dåligt utmärkt. Man har också gjort vandringen onödigt lång för att man vill visa olika sevärdheter. Särskilt på Åland var det ibland långa omvägar. En vandringsled ska vara enkel att gå och så kort som möjligt. En fin sak med den här leden är att det finns möjlighet att bada bastu på många ställen.

Hur lång tid tog det för dig att gå?

– Det tog 13 dagar från Åbo till Eckerö på Åland. Då hade jag en vilodag när jag inte vandrade alls.

Tar leden slut i Eckerö?

– Nej, leden fortsätter från Grisslehamn i Sverige ända till Norge. Domkyrkan i Trondheim i Norge är det verkliga slutet på leden.

Ska du gå ända till Trondheim?

– Ja, jag vill nog gå hela vägen. Men jag vet inte ännu när jag har möjlighet att fortsätta vandringen.

För vem passar en pilgrimsvandring?

– Jag tycker det passar för alla, unga och gamla. Det finns inga krav. Man kan gå en kortare eller en längre vandring. Man får också gå hur fort eller långsamt man vill.

– När man bestämmer sig för att gå en pilgrimsvandring löser man ut ett pilgrimspass. Med passet får man övernatta och äta förmånligt på olika platser längs vägen. Man får svara på frågan om orsaken till vandringen är andlig eller inte andlig. Oberoende av vad man svarar får man passet.

– Jag har träffat människor som har vandrat som tack, till exempel för att de har blivit friska från en svår sjukdom. Andra har vandrat för att de har sorg i sitt liv. I Frankrike träffade jag socialarbetare som vandrade med ungdomar som gjort många brott. De unga hade blivit dömda till vandringen. För mig är vandringen ett sätt att få fundera. Jag har fattat många viktiga beslut under mina vandringar.

Har du några råd till den som vill pilgrimsvandra?

– Se till att skorna är bekväma. Packa en ryggsäck med bara det nödvändigaste. Börja försiktigt. Om du går för långt och för fort kan du få skador. Det är viktigt att vila också.

Det finns en podd på Yle Arenan där Peter Lüttge berättar om sin pilgrimsvandring.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)