Vad är en finlandism?
– En finlandism är ett ord eller ett uttryck som bara används i Finland, eller som används på ett annorlunda sätt i Finland än i Sverige.
– Ordet ”kiva” är exempel på en finlandism som är ett direkt lån från finskan. Ett annat exempel är ”palaver”. Ordet palaver finns också i Sverige, men där är betydelsen annorlunda. I Finland används ordet palaver på samma sätt som det finska ordet palaveri, det betyder helt enkelt möte. När man säger palaver i Sverige så betyder det ett stormigt möte där man också grälar.
Hur uppstår finlandismer?
– I Finland lever det svenska språket under tryck från finskan. Mycket i vårt land går på finska och svenskan påverkas. Till exempel lagar och bestämmelser skrivs först på finska och påverkar de svenska versionerna. Språk utvecklas hela tiden. Ibland kan en finlandism uppstå så att svenskan i Sverige har utvecklats medan vi i Finland fortsätter att använda vissa ord på det gamla sättet. I Finland är det till exempel vanligt att man talar om ”morgonmål” medan man i Sverige nästan alltid talar om ”frukost”.
Hur känner man igen en finlandism?
– Det är inte alltid så lätt. Finska lånord som ”kiva” är ganska lätta att känna igen. Ibland kan en finlandism handla om grammatik eller ordföljd. Sådana är mycket svårare att känna igen.
Hur vanligt är det med finlandismer i finlandssvenskarnas språk?
– Jag är säker på att alla använder finlandismer ibland.
Är det fel att använda finlandismer?
– Det beror på när och hur man använder dem. Om man umgås med andra finländare är finlandismer bara mysiga. Då är det inget fel att använda dem. Finlandismerna är uttryck för vår kultur och de berikar vårt språk. Men språk handlar om förståelse och därför måste man tänka på vem man kommunicerar med. Om man skriver en officiell text eller talar med rikssvenskar är det bäst att försöka undvika finlandismer. Om man säger till en person i Sverige att ”vi kan träffas i aulan” kan det bli problem. I Finland menar vi vestibul när vi säger aula, men i Sverige betyder aula en stor fin festsal.
Har du en favoritfinlandism?
– Ordet ”nakupelle” som betyder att vara naken är ganska gulligt. Jag gillar också ordet ”täckas”. Vi säger ”jag täcktes inte ta mera kaka”. Så används inte ordet i Sverige. Där är ordet täckas ovanligt och betyder ”att ha godheten”.
Talar finlandssvenskarna en god svenska trots alla finlandismer?
– Med tanke på hur stor press från finskan vi har så tycker jag att svenskan i Finland är ganska bra. Språket i de finlandssvenska dagstidningarna är ganska bra. Det är faktiskt inte sämre än förr. Visst finns det finlandssvenskar som inte är så säkra på sin svenska. Men vi har många författare, lärare, översättare och journalister som har ett rikt och bra språk.
🙂
Det var ju trevligt att få lära mig först och främst den betydelsen om ett nytt ord ”Finlandismen”.