Det finns olika slags grillar. De kan fungera med kol, gas eller el.
När man använder en kolgrill sprutar man ofta först tändvätska över kolen. Vätskan ska sugas upp av kolbitarna i minst fem minuter. Sedan tänder man med en tändsticka eller en elektrisk tändare.
Man börjar grilla när kolen glöder men det inte längre finns lågor. När man har grillat färdigt sätter man locket på grillen och låter kolen brinna ut och kallna.
Samla sedan de kalla kolen och askan till exempel i ett metallkärl med lock. Om du häller ut askan i naturen ska du vara säker på att allt har slocknat och kallnat.
En engångsgrill är behändig till exempel på en picknick. Var noga med att ta reda på var och när man får grilla. Man får inte använda en engångsgrill om det är varning för skogsbrand där man är.
Man får inte slänga en het engångsgrill i ett sopkärl. Det kan ta flera timmar innan en grill kallnar.
Det är bra att granska att slangen mellan gasflaskan och gasgrillen är i gott skick. Man kan klämma ihop slangen till formen av ett U och kolla om man ser några sprickor. Om man ser sprickor måste slangen bytas. Se till att slangen fästs ordentligt och att fogarna är täta.
Man får inte ha gasflaskor i källare eller i gemensamma vindsutrymmen.
Temperaturen får inte stiga över 50 grader där man har gasflaskor. Därför ska man inte ha en gasflaska på en solig balkong eller vid en het vägg.
Kom ihåg att stänga gasflaskans ventil när du har slutat grilla.
Om du har en elektrisk grill ska du granska att elledningen är hel och att grillen också annars är i skick.
Källa: Finlands Brandbefälsförbund