Dagens maträtt är god, näringsrik, mättande, förmånlig och mycket enkel att tillreda. Och dessutom är den grön!
– Mitt tips för er bästa läsare är att alltid ha några påsar ärter i frysen. Soppan smakar både som förrätt och huvudrätt, säger Elisabeth Eriksson
som är sakkunnig i huslig ekonomi på Finlands Svenska Marthaförbund.
Receptet är beräknat för 4-6 portioner. Äter man soppan som förrätt räcker den till flera, kanske sex personer. Äter man soppan som huvudrätt räcker den ungefär till fyra personer.
Crème Ninon
500 gram djupfrysta ärter
1 gul lök
7 deciliter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 ½ deciliter matlagningsgrädde
½–1 tesked sambal oelek (chilipasta)
Rivet skal och saft av 1 lime
• Skala och hacka löken.
• Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull.
• Lägg i de frysta ärterna och löken.
• Låt småkoka under lock ca 5 minuter.
• Mixa soppan med en stavmixer.
• Tillsätt grädde, sambal oelek, limeskal och saft.
• Koka upp soppan på nytt.
Tips!
Soppan är god som sådan men den blir ännu lyxigare om man serverar den med en klick smaksatt crème fraiche, kallrökt lax eller kräftstjärtar.
Recept: Elisabeth Eriksson, Finlands Svenska Marthaförbund.
Bild: Karin Lindroos, Finlands Svenska Marthaförbund
Fler lättlagade recept hittar du på: recept.martha.fi