Det här året firar Finland 100-årsjubileum. På grund av jubileet ordnas många kampanjer och evenemang. En av dessa var att rösta fram Finlands nationalrätt.
Arbetet med att hitta nationalrätten började redan sommaren 2016. Då kom 10 000 personer med mer än tusen olika förslag på vad som skulle kunna vara en finländsk nationalrätt.
Av alla förslagen valde en jury ut 12 finländska maträtter som fick komma med till finalen. I juryn fanns personer som på ett eller annat sätt jobbar med mat.
Dessa valde följande rätter till finalen: pizza, ärtsoppa, rågbröd, memma, fisksoppa, fil, karelska piroger, blåbärspaj, stekt strömming eller siklöja, abborre med potatis, karelsk stek, gravad fisk och leverlåda.
Sedan fick finländarna rösta igen. Nästan 50 000 personer röstade. Det var rågbrödet som vann. Rågbrödet fick 10 000 fler röster än karelsk stek som kom på andra plats. Sedan följde karelska piroger och stekt fisk.
Omröstningen ordnades av ELO-stiftelsen som främjar finländsk matkultur.