En del jultraditioner är urgamla, andra lite nyare. Julklapparna hör till den kristna julen eftersom de tre vise männen kom med gåvor till det nyfödda Jesusbarnet. Men långt före det hade romarna gett presenter till varandra under årets mörkaste tid.
Men julklappar blev en vanlig tradition i Finland först på 1800-talet.
Julgröten blev vanlig på finländska julbord också på 1800-talet. Julkorten är en engelsk idé. Det första julkortet trycktes i England i mitten av 1800-talet. Julkorten blev snabbt populära i Europa, och också i Finland.
Vi vet inte alltid varför vi gör vissa saker. Men det spelar ingen roll. Gamla jultraditioner är bra för att vi gör på samma sätt varje år. Traditioner skapar lugn och trygghet.
Men vi ska inte låta traditionerna stressa oss. Det viktigaste är en fridfull jul.
Tror du på julgubben?
I Finland brukar man berätta för barnen att julgubben bor i Korvatunturi i Lappland. Han bor där tillsammans med sin fru och tomtarna.
På julaftonen kommer julgubben med julklappar till snälla barn. Julgubben rör sig med en släde dragen av renar.
Under hela december och kanske redan i november håller tomtarna reda på om barnen är snälla.
– Men varför finns det en hög julklappar i skåpet och varför finns det julgubbskläder i bagageluckan i bilen, funderar barnen.
Hur många julkort fick du?
Finländarna skickar ungefär 30 miljoner julkort till varandra varje år. I medeltal får varje finländare sex julkort.
Finländarna uppskattar julkort. Men ändå skickar man färre julkort år för år. För tio år sedan fick varje finländare i medeltal tio julkort.
Det blir vanligare att skicka julhälsningar via internet eller i sociala medier. Men trots det funderar många om de kom ihåg att skicka ett riktigt kort till moster Gunhild i Nedervetil? Många funderar också på om de fick färre julkort i år än i fjol, och varför.
Var försiktig i köket!
I Finland är det vanligt att äta julgröt. Julgröten är risgrynsgröt kokad på mjölk. Julgröten bränner lätt vid i kastrullen. Därför har man utvecklat en speciell sort mjölk just för gröt så att den inte ska bränna vid.
Man brukar sätta en mandel i julgröten. Enligt traditionen får den som får mandeln god tur under nästa år. Kanske man kunde sätta många mandlar i gröten så att de som äter inte behöver bli avundsjuka och ledsna. På gröten strör man kanel och socker. Några äter julgröt med plommonsoppa.
Också pepparkakor hör till julen. När man gräddar kakorna ska man vara försiktig. De behöver inte gräddas många minuter och blir lätt brända.
På julaftonen hör det till att äta morots-, kålrots- och potatislåda. Många har också julskinka och rosoll på julbordet. Rosoll kallas också rödbetssallad och innehåller rödbeta, potatis, äpple och inlagd gurka. Ibland innehåller den sill och kallas då sillsallad.
Ta på ett par yllesockor!
Hur som helst kan vi njuta av julhelgen på ett enkelt sätt. Ta bara på dig ett par yllesockor och koppa av. Eller så kan du göra saker du tycker om att göra.