Den svenska kungen Gustav III grundade Kuopio år 1775. Till en början var Kuopio en mycket liten stad. I början av 1800-talet bodde där bara 1 000 personer.
Kuopio centrum ligger vackert på en udde vid sjön Kallavesi. I omgivningen finns det mycket vatten, öar och backar.
På 1800-talet transporterade fartyg varor och människor längs vattenvägarna i insjöarna. Man byggde kanaler mellan de olika sjöarna och då blev trafiken livligare. Samtidigt växte städerna. Också Kuopio blev större. Man började med träindustri i Kuopio. Jordbruksprodukter exporterades också via Kuopio.
Det fanns många skolor i Kuopio redan på 1800-talet. Kulturlivet var livligt i den lilla staden.
Till exempel författarna Juhani Aho och Minna Canth bodde i Kuopio då. Aho var en av de första finländska författarna som skrev på finska. Minna Canth arbetade för att flickor skulle få utbildning.
I dag finns delar av Östra Finlands universitet i Kuopio. Universitetet är känt för forskning i medicin.
Ovanliga specialiteter
Kuopio och Savolax är kända för god traditionell mat, till exempel siklöjor och kalakukko. Siklöjan är en liten fisk som finns i insjöarna i östra och mellersta Finland. Siklöja kallas också för mujka. Det säljs stekta mujkor på torget i Kuopio.
Kalakukko är en specialitet från Savolax. Den ser ut som en rund råglimpa. När man skär upp den ser man att den innehåller fisk eller fläsk.
Människorna i Kuopio anses vara pratsamma och trevliga. Ibland säger man ändå att savolaxarna också är sluga. Andra finländare förstår inte alltid vad savolaxarna menar när de talar.
Kända personer från Kuopio är författaren Sirpa Kähkönen, popsångaren Jenni Vartiainen och den före detta statsministern Paavo Lipponen.
😀
Min faster hade både fisk och fläsk i sin kalakukko.
Kalakukko= fisktupp .
🐟🐓🐖