Matti Rönkä är nyhetsankare. Han läser de finska nyheterna på TV1. Han följer världshändelserna också utanför arbetet. Rönkä är också känd för att skriva kriminalromaner.
Vad ville du bli när du var liten?
– När jag var barn tänkte jag att jag ska bli arkitekt. Jag tecknade mycket och jag var bra på att gestalta former. Men senare blev jag rädd för matematiken. Jag tänkte att jag inte är tillräckligt duktig. I gymnasiet förstod jag att jag är bra på att förklara saker. Det var så jag sen blev journalist.
Skrev du redan som ung?
– Nej, jag har inga texter i min skrivbordslåda. Jag drömde inte om att bli författare. När jag skrev min första deckare om Viktor Kärppä var det ett beslut. Jag ville se en bok som var skriven av Matti Rönkä. Det handlade inte om att jag som journalist inte fick säga det jag ville. Det fick jag nog.
Hurdan är du som författare?
– Jag skriver inte på morgnarna. Då gör jag hellre något fysiskt, kanske något i trädgården. Samtidigt funderar jag. Jag är mycket välplanerad. Jag har en karta över boken jag håller på med. Jag vet hur den börjar, vad som ska hända och hur den slutar. Jag funderar ut allting färdigt innan jag skriver.
– En bra dag skriver jag ett par sidor färdig text. Min nästa bok kommer ut sommaren 2017. Den handlar om dagens arbetsliv. Jag ska också ännu skriva om Viktor Kärppä.
Vad är roligt med att vara författare?
– Det var en stor grej när den första boken kom 2002. De första recensionerna var också en stor sak. Det var roligt att träffa de som hade läst boken. Och det var roligt när jag fick skriva en bok till. Det känns bra när boken översätts till ett annat språk eller när det görs en tv-serie eller en film av boken.
Hur är det att jobba som nyhetsankare?
– Jag tycker det här är ett fint och viktigt arbete. Nyheterna är inte någon spellista på sociala medier. Nyheterna är fulla av överraskningar och intressanta saker. När man följer vad som händer i världen så klarar man sig helt säkert själv också bättre. Jag anser att en medborgare klarar sig i samhället när han har både frihet och kunskap. Man måste veta saker för att kunna ha en åsikt. Och bara då kan man också respektera andras åsikter.
Du har jobbat som nyhetsankare i 26 år. Vilka nyheter minns du?
– Tyvärr är det de dåliga nyheterna man minns bäst. Det känns som att nyhetsmaskinen fungerar bäst när någonting förfärligt händer. Då känner man också att man gör ett viktigt arbete. Det är bra när man kan tänka att de svåra händelserna är nyheter. Men det mesta i världen är ändå bra. Fast nyheterna är något ovanligt och ibland något dåligt.
– Jag var ung nyhetschef när fartyget Estonia sjönk 1994. Det berörde oss alla på redaktionen. Också tsunamin i Asien 2004 är sådant jag minns. Men visst minns jag också två världsmästerskap i ishockey och en seger i Eurovisionen.