Mikko Aaltos egnahemshus i Egentligen Tavastland påminner om en design-utställning. Hemmet är inrett med finsk design, alltså produkter gjorda av finländska formgivare. Överallt finns det vackra föremål. Lagret är fullt av lampor. Aalto har gjort sin veranda till ett vardagsrum med dansk inredning.
Allting började redan i barndomen. Då samlade Aalto kaffemärken. På den tiden fanns det samlarmärken på kaffepaketen. Senare började han samla frimärken.
– På 1950-talet samlade nästan alla små pojkar på någonting. På den tiden var det en social sysselsättning. Vi jämförde våra samlingar. Det var spännande när någon hade hittat något ovanligt.
Ungdomskultur
När Aalto arbetade som präst gjorde han mycket ungdomsarbete. Då blev han också intresserad av ungdomskulturen och samlandet kring den.
– Jag började fundera på varför ingen hade forskat i ungdomskulturens historia. I Finland var det ännu på 1980-talet ett område som man inte fäste sig vid. Då började jag samla tidningar, böcker, affischer och kläder.
– Till slut hade jag 10 000 föremål. Vi gjorde flera stora utställningar om den finländska ungdomskulturens historia av dessa föremål.
Passion för finsk design
Som femtioåring blev Aalto intresserad av design. Fiskars, Arabia, keramik, glas och lampor. Han var speciellt intresserad av finsk design och av plastkärl av märket Fiskamin. De var Aaltos passion.
Glädjen att finna
Aalto medger att han ännu kan känna glädje när han hittar något fint på samma sätt som när han var barn. Det är det bästa med att vara samlare, förutom charmen att äga vackra föremål.
– Ofta är de vackraste föremålen också gjorda för att användas, och inte bara för att stå i bokyllan.