Fästingen är ett litet men farligt djur. Fästingarna sprider en hjärninflammation som kallas TBE och en annan sjukdom som heter borrelios. Man kan skydda sig mot fästingar och bägge sjukdomarna genom att använda täckande kläder. Mot TBE kan man låta vaccinera sig.
– Om fästingen länge sitter fastbiten på kroppen är risken större att man smittas. Om man tar bort fästingen på mindre än 24 timmar är risken att bli smittad mindre. Sjukdomen borrelios kan man vårda med antibiotika, säger specialläkare Jaakko Halonen på läkarstationen Terveystalo.
Fästingar trivs bland buskar och i högt gräs där det är fuktigt. Risken att bli biten av en fästing är störst mitt på sommaren, mellan juni och augusti.
Fästingen är ett spindeldjur som är parasit, den lever på att suga blod av däggdjur och fåglar. Förr var det vanligast med fästingar längs kusten. Nu har fästingarna spridit sig och finns också allt längre norrut.
I år har man hittat fästingar som sprider en allvarligare sort av TBE. Om man får den sjukdomen får man hård led- och nervvärk.
Det finns vaccin mot TBE, men det finns inget vaccin mot borrelios.
– Det är bra att varje dag kolla inte bara sig själv och barnen, utan också om husdjuren har fästingar. Fästingarna kan lätt ta sig från en katt eller hund till en människa, säger Halonen.
Man ska ändå inte vara onödigt rädd för fästingar. Bara en femtedel av fästingarna har borrelios.
Om du blir biten av en fästing ska du ta bort den så fort som möjligt. Du ska sen i en veckas tid följa med hur huden ser ut där fästingen satt fast. Om det ännu en vecka efter bettet finns kvar något hudutslag ska du gå till doktorn.
Om du rör dig i naturen, särskilt på Åland och i Åbolands skärgård, är det bra att ha långa byxor och gummistövlar. Och det är bra att skaffa en fästingpincett. Med den är det lättare att få bort fästingen.
Sjukdomen TBE finns förutom vid kusten också i nordöstra Finland, i de baltiska länderna, Schweiz och i södra Tyskland.