Samlingspartiet var största vinnaren i välfärdsområdesvalet. Socialdemokraterna och Centerpartiet klarade sig också bra i välfärdsområdesvalet. SDP fick 19,3 procent av rösterna och Centern fick 19,2 procent av rösterna. Centern blev störst i 9 nya välfärdsområden.
De övriga partierna fick mycket färre röster än Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern. För Sannfinländarna och De gröna gick det sämre än väntat. Sannfinländarna fick ungefär 11 procents stöd och De gröna ungefär 7,5 procent. Vänsterförbundet fick 8 procent av alla röster.
Svenska folkpartiet, alltså SFP, fick ungefär 5 procents stöd. SFP blir största fullmäktigegruppen i både Österbotten och i Östra Nyland. I Österbotten fick SFP hela 33 platser av 59 i fullmäktige. I Östra Nyland röstade fler människor på SFP nu jämfört med Kommunalvalet våren 2021.
Kristdemokraterna, Rörelse nu och Valta kuuluu kansalle fick under 5 procents stöd.
Valdeltagandet i välfärdsområdesvalet var väldigt lågt. Mindre än 50 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.
I välfärdsområdesvalet valdes nya fullmäktigeledamöter
Det här var första gången som välfärdsområdesval hölls i Finland. I valet valdes 21 regionfullmäktige. Fullmäktige beslutar om hälso- och sjukvård och sociala tjänster.
Fullmäktige bestämmer om välfärdstjänster inom välfärdsområdet.
Fullmäktige beslutar till exempel om de tjänster som hälsocentralerna och äldreomsorgen erbjuder. Fullmäktigeledamöterna börjar jobba i början av mars. Välfärdsområdena kör i gång i början av 2023.
Social- och hälsovårdsreformen ska ge finländarna snabbare de tjänster de behöver. Social- och hälsovårdsreformen förkortas ofta vårdreformen. På finska talar man om den så kallade sote-reformen.
Nästa gång hålls välfärdsområdesvalet samtidigt som kommunalvalet år 2025.