Du har gjort många forskningsresor till regnskogar i Amazonas i Sydamerika. Hur känns det när du står mitt i regnskogen? Vad ser du och vad känner du?
– I regnskogen finns det så mycket växter och djur att man blir alldeles förstummad. Först ser man inga djur eftersom de gömmer sig. På morgonen medan det ännu är mörkt för djuren ändå mycket ljud. Man kan höra insekter, grodor och fåglar.
Har du själv upptäckt några tidigare okända djurarter i regnskogen?
– Ja, det har jag. Jag har hittat flera hundra insektarter som vetenskapen inte har känt till från tidigare. Det är sorgligt att många okända djurarter dör ut när regnskogen förstörs. På det sättet minskar den biologiska mångfalden väldigt fort.
Det talas mycket om att den biologiska mångfalden minskar, men vad betyder det?
– Det betyder att allt fler växter och djur dör ut, alltså försvinner helt och hållet. Det här sker överallt omkring oss, också i Finland.
– Varje art är viktig för naturen. De olika arterna av växter och djur är beroende av varandra. Om en art försvinner kan det påverka också andra arter av djur eller växter. När den biologiska mångfalden minskar är det dåligt också för människan.
På vilket sätt är det farligt för människan om den biologiska mångfalden minskar?
– Insekter pollinerar många av våra nyttoväxter när de flyger från blomma till blomma. Om de här insekterna försvinner blir det på flera sätt svårare att odla. Pollinerande insekter som bin, humlor och blomflugor har redan minskat också i Finland.
– Många ämnen som används i mediciner kommer också från naturen. När växter och djur i regnskogen försvinner så kan vi förlora något som är nyttigt för människan.
Varför försvinner olika arter?
– Vi har börjat använda för stora områden till jordbruk och till att bygga på. Vi har också förstört skogar och andra naturliga miljöer. Dessutom jagar och fiskar vi för mycket av många djurarter och vi smutsar ner naturen på olika sätt.
– Också klimatförändringen minskar på den biologiska mångfalden. När klimatet blir varmare får många arter svårt att leva vidare.
Hur kan vi stoppa arter från att dö ut?
– Som tur är kan vi ännu göra mycket. Vi kan till exempel grunda stora naturskyddsområden. Inom Europeiska unionen gör man nu mycket för att bevara den biologiska mångfalden.
– På många områden där man nu odlar kan man i stället låta skog växa igen. Men tar förstås tid innan nya skogar växer upp.
Kan en enskild människa göra något?
– Om du äger skog kan du skydda skogen. Du kan sköta skogen så att där växer många olika slags träd och växter.
– Om du bor i ett egnahemshus kan du låta bli att klippa gräsmattan. Då blir det i stället en äng med många olika slags växter. Ängen är en fin livsmiljö för många insekter.
– Det är också viktigt att sprida information om saken. I val lönar det sig att rösta på människor som jobbar för att skydda miljön.
– Vi kan också alla påverka genom att välja hur vi handlar i butiken. Det är klokt att köpa sådana varor och tjänster som är producerade på ett miljövänligt sätt.
VEM?
Ilari E. Sääksjärvi
Ålder: 44 år
Familj: Fru, döttrarna Kaisu och Kiara och hunden Selva. Selva är ett spanskt ord som betyder regnskog.
Yrke: Biolog, professor. Han leder biodiversitetsenheten vid Turun yliopisto i Åbo. Där forskar man i den biologiska mångfalden.
Hobbyer: Att cykla långa sträckor. Att göra utflykter och tälta med familjen.
Favoritmat: Renskav och potatismos. Fast lika gott är nog ceviche som är en peruansk rätt med fisk som tillreds med limesaft.