I fattoush-salladen ingår pitabröd och den serveras med hummus. Det är möjligt att laga dessa själv, men man kan också köpa hummus och pitabröd i butiken. Hummus är en röra av kikärter, sesampasta och olivolja som kryddas med vitlök.
Elisabeth Eriksson som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet säger att det går bra att använda vilket ljust bröd som helst i salladen, det måste inte vara pitabröd.
Du behöver:
- 2-3 pitabröd eller några skivor annat ljust bröd
- 1 matsked olivolja
- 2 teskedar citronpeppar (eller kryddan sumak om du har det)
- 1 kruka romansallat
- 1 gurka
- 1 vårlök
- 250 gram körsbärstomater
- 120 gram rädisor (eller kålrabbi)
- 1 kruka persilja
- 1 kruka mynta
Till dressingen:
- skalet och saften av en halv citron
- 1 matsked olivolja
- salt och peppar
Gör så här:
- Pensla bröden lätt med olja, strö över sumak eller citronpeppar och stek eller grilla tills bröden fått färg. Låt svalna en aning och riv sedan brödet i små bitar.
- Skölj sallaten och riv den i små bitar.
- Klyv gurkan på längden och skär den sedan i skivor som är ungefär 1/2 centimeter tjocka.
- Skär körsbärstomaterna i halvor.
- Skiva rädisor (eller kålrabbi) och vårlök.
- Hacka persilja och mynta grovt.
- Blanda alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt brödbitarna.
- Rör ihop citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar till en dressing.
- Häll dressingen över salladen. Servera gärna med hummus.