Det finns fler länder med diktatur än med demokrati

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.03.2023

Diktatur är ett samhällsskick där bara en stark ledare eller en liten grupp människor bestämmer.

Motsatsen till demokrati är diktatur eller autokrati. I en diktatur har en ledare eller en liten grupp människor all makt.

Också i diktaturer kan medborgare få rösta, men resultatet är bestämt i förväg och folket har inte möjlighet att rösta på vad de vill.

Mindre än hälften av världens länder är demokratier och fler länder går bort från demokratin. Varför är det så?

– En orsak kan vara människors förväntningar. Eftersom de demokratiska länderna ofta är ganska rika tänker folket att om vi får demokrati så blir vi också rika. Människorna har inte tålamod att vänta att saker ska bli bättre. Det kan leda till att de tappar tron på det demokratiska systemet.

Det här förklarar Staffan Himmelroos. Han är universitetslektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors.

– Det finns också en fara i länder där skillnaden mellan fattiga och rika blir väldigt stor. USA är ett land som har varit demokratiskt mycket länge. Men där finns också stora skillnader mellan fattiga och rika.

– Nu finns det mycket missnöje i USA. En del människor har slutat tro på demokratin. Det var det som hände när människor bröt sig in i parlamentsbyggnaden Kapitolium i Washington 2021. De godkände inte valresultatet när deras kandidat inte vann, säger Himmelroos.

Ungern är exempel på ett EU-land där demokratin har blivit svagare. Ungerns president Viktor Orbán har mycket makt. Det har gjorts ändringar i landet som gör det svårt att byta ut ledarna genom val. Människor som hör till någon minoritet har också mindre rättigheter än förut i Ungern.

Är du orolig för demokratin?

– Jag är inte orolig för demokratin i Finland. Men jag är orolig över att allt fler länder blir mindre demokratiska.

– Det kan bli svårare att samarbeta i framtiden. Länder som inte vill ha liberal demokrati samarbetar hellre med varandra än med demokratiska länder. Sådana mindre demokratiska länder är till exempel Kina, Ryssland och arabländerna, säger Himmelroos.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)