Tidigare höll Tapio Nirkko på med tävlingssegling. Han har deltagit i tre Olympiska spel, alltså OS. Nuförtiden seglar Nirkko på fritiden med sin familj. Till familjen hör fru och två små barn.
– Jag har en gammal segelbåt från 1980-talet. Vi brukar göra utfärder på veckoslut och under semestern. Ofta seglar vi i Esbo skärgård eller i Åbolands skärgård, berättar Nirkko.
I en segelbåt känner man sig fri
När man seglar är man nära naturen och havet och det tycker Nirkko om.
– Till båtlivet hör också en känsla av frihet. Vi kan själva bestämma vart vi vill åka. Ibland vet vi förstås inte när vi kommer att vara framme. Det beror på vinden och vädret, säger Nirkko.
Också segelbåtar har oftast en liten motor. Man kan använda motorn för att ta sig fram om det inte blåser.
En säl följde efter seglarna
Ibland kan det vara tungt att segla om vädret är dåligt. Andra gånger kan det vara lätt och trevligt. Den som seglar kan också få vara med om olika naturupplevelser.
– En gång seglade vi långt ute på öppna havet. Det var alldeles lugnt och vi såg bara vatten. Så plötsligt dök det upp en säl som tittade nyfiket på oss. Sälen följde efter vår båt i åtminstone en timme, berättar Nirkko.
Övernattning i en gästhamn eller på en ö
Nirkko stannar gärna över natten vid någon obebodd ö. Många seglare och andra som åker båt vill ändå gärna övernatta i en gästhamn. I gästhamnar finns det ofta olika sorters service för dem som kommer med båt.
– Vår familj tycker om att åka till olika öar. Det finns många öar i Finland dit det är tillåtet att åka. Det kräver ändå övning att lära sig att lägga till, alltså stanna och fästa båten, vid en ö.
Man kan övernatta i en segelbåt. I Nirkkos båt finns sängar, ett litet kök och en toalett.
På vintern tar man hand om båten
Den som har en båt har något att göra också på vintern. När havet är täckt av is och man inte kan segla är det dags att ta hand om båten.
Man målar bottnen på båten så att där inte ska växa alger. Det är också bra att passa på att sköta om de delar som är på ovansidan av båten, som däcket, när båten ändå är uppe på land.
Prova på segling tillsammans med någon som är van seglare
Många tycker att segling är en dyr hobby. Nirkko säger att en liten använd segelbåt kostar ungefär 2000–3000 euro.
– Om man är intresserad av att segla lönar det sig att först prova på det tillsammans med någon som redan har erfarenhet och vet hur man gör.
Båt- och segelsällskap ordnar också kurser i segling.
Segling kräver mycket kunskap. Det är viktigt att vara noga med säkerheten när man är ute till havs.
Mera information om segling
Är du intresserad av handikappsegling?
Personer med intellektuell funktionsnedsättning och personer med funktionsvariationer kan prova på segling på ett tryggt sätt tillsammans med handledare. Vid handikappsegling har du personer som är vana seglare med dig i båten.
Du kan få mera information om handikappsegling och parasegling av organisationen Segling och Båtsport i Finland.
Båtlivet blir elektrifierat
De senaste åren har det börjat förekomma båtar i Finland som har en liten elektrisk båtmotor.
En elektrisk båtmotor är miljövänlig. Den är också relativt lätt att sköta och lätt att transportera från ett ställe till ett annat. Många tycker att det är trevligt att den elektriska motorn är tyst.
För tillfället finns det elektriska motorer främst i små båtar. Elmotorer är ännu inte så vanliga i större båtar.
Kom ihåg
Förnuftigt på sjön
- Båten och utrustningen ska vara i gott skick.
• Berätta för dem som blir kvar på land vart du är på väg.
• Använd flytväst i båten.
• Kolla väderrapporten innan du beger dig ut på havet eller sjön.
• Ha alltid en telefon med dig i båten.
• Båtliv och alkohol passar inte ihop.