Oliver Helander tog EM-brons

Text: Maria Österlund, källa Yle
Artikel publicerad: 13.06.2024

Finlandssvenska spjutkastaren Oliver Helander blev tredje i EM-finalen i Rom.

Finland är känt för att ha duktiga spjutkastare. Också den här gången var det en spjutkastare som tog Finlands enda medalj i europeiska mästerskapen.

På onsdag kväll var det final i spjutkastning i EM i Rom. Finländarna väntade sig medalj, kanske till och med guld. Men det var svårt i början.

Oliver Helanders två första kast misslyckades. Han låg på elfte plats. Det tredje kastet lyckades ändå och han fick resultatet 85,75 meter. Det räckte till en tredje plats.

Jakub Vadlejch från Tjeckien vann. Han kastade hela 88,65 meter i sitt sista kast. Finlands Lassi Etelätalo blev sjätte med resultatet 82,80 meter.

Oliver Helander var lättad efter tävlingen.

– Tack och lov lyckades det tredje kastet. Det känns bra. Det är lättare för mig att nu se framåt. Jag ska försöka kasta ännu bättre i OS i Paris, sade Helander.

De olympiska spelen i Paris i Frankrike startar den 26 juli.

Flera poängplatser

Europeiska mästerskapen, alltså EM, i friidrott avslutades på onsdagen. Finlands medaljskörd blev liten. Det blev bara en bronsmedalj.

Stavhopparen Wilma Murto och hinderlöparen Topi Raitanen vann båda guld vid EM för två år sedan. Den här säsongen har de haft problem med skador. Det märktes och det blev inte medalj för någon av dem.

Men förutom Oliver Helander var det flera finländska idrottare som ändå lyckades ganska bra. Silja Kosonen blev fjärde i slägga. Fyra blev också Elina Lampela i stavhopp. Löparen Nathalie Blomqvist blev femte på 5 000 meter. Femma blev också Ella Junnila i höjd och Aku Partanen på 20 kilometer gång.