Ukraina fortsätter anfalla i ryska Kursk

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva / AFP/ Roman Pilipey
Artikel publicerad: 19.08.2024

Ukraina har erövrat ett ganska stort område i Kursk i sydvästra Ryssland. Ukraina fortsätter att anfalla i området. Ryssland flyttar bort människor som bor i Kursk.

staty av Lenin
En staty av den sovjetiska ledaren Vladimir Lenin hade förstörts i Sudzha i Kursk den 16 augusti. Bild Lehtikuva /AFP /Yan Dobronosov

Ukraina har tagit kontrollen över ett 1 000 kvadratkilometer stort område i Kursk i Ryssland. Ukraina har också tagit kontrollen över 80 byar och andra ställen där det bor människor.

Området Ukraina har tagit är ganska stort. Det är större än Helsingfors och Vanda tillsammans.

Ukrainas anfall är historiskt. Inget land har tagit makten i ett område i Ryssland efter andra världskriget. Tyskland anföll Ryssland på 1940-talet. Det är redan över 80 år sedan.

Ukraina startade sitt anfall mot Kursk för ungefär två veckor sedan. Det finns många orsaker till att Ukraina anföll. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ukraina vill säkra sin ställning när det blir fredsförhandlingar.

Ukraina och Ryssland har ännu inte kommit överens om att förhandla om fred. Ukraina har ett bättre läge i förhandlingarna om landet har tagit områden i Ryssland.

Ilmari Käihkö är docent i krigsvetenskap. Han säger att Ukrainas anfall också har psykologiska effekter. Människorna är trötta på kriget. Ukraina vill visa både ukrainarna och västländerna att landet ännu orkar kriga och också kan vinna.

För ryssarna vill Ukraina visa att landet inte tänker ge sig. Ukraina försöker också få Ryssland att flytta många soldater bort från fronten i Ukraina till Kursk i Ryssland.

Ukraina har också tagit många ryska soldater som krigsfångar. Ukraina vill kanske byta de här fångarna mot ukrainare som Ryssland har tagit som fångar.

Ukrainas anfall mot Kursk är pinsamt för Rysslands president Vladimir Putin. Ryssland har nu tvingats evakuera människor. Man har alltså tvingats flytta bort ryssar från Kursk undan kriget.

Kriget har nu blivit en del av också många ryssars vardag. Ukrainas anfall har ökat på otryggheten i Ryssland.

evakuering i Kursk
Ryska myndigheter evakuerade människor från staden Rylsk den 9 augusti. Människorna flyttades i säkerhet undan striderna. Bild Lehtikuva /AFP

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)