Idrottarna kritiserar olympiska kommittén

Text: Petri Kiuttu, källor IS, STT, HS, Yle
Foto: Lehtikuva /Antti Aimo-Koivisto
Artikel publicerad: 26.08.2024

Finländska OS-idrottare kritiserar ledarna i Finlands olympiska kommitté. Ilta-Sanomat och Helsingin Sanomat publicerade idrottarnas brev förra veckan.

Finland klarade sig dåligt i de olympiska spelen i Paris i somras. Finland fick inte en enda medalj. Finland har aldrig tidigare blivit helt utan medalj i de olympiska spelen, alltså OS.

Finlands lag bestod av 57 idrottare.

Efter OS har särskilt Finlands olympiska kommitté och dess ledning fått kritik. De finländska idrottsledarna medger att Finland klarade sig dåligt i tävlingarna. Ledarna säger att OS i Paris var en besvikelse.

Många har krävt att Finlands idrottsledare byts ut. Olympiska kommitténs ledning anser att det inte är nödvändigt.

Matti Heikkinen är ledare för Finlands olympiska kommittés toppidrottsenhet. Han sade i tv-programmet A-Studio att det nu är tid att se framåt och göra förändringar. Efter det börjar finländarna få medaljer igen.

Idrottarna kände sig ensamma

Tidningarna Ilta-Sanomat och Helsingin Sanomat publicerade ett brev där Finlands olympiska kommittés ledning fick kritik. Det är fyra finländska toppidrottare som har skrivit brevet. Idrottarna var med i Finlands lag i OS i Paris.

I brevet skriver idrottarna att det finländska idrottarna kände sig ensamma och olyckliga. Enligt idrottarna bryr sig den olympiska kommitténs ledare inte om hur idrottarna mår.

– Lagledarna hejade inte på idrottarna vid OS i Paris. Många idrottare sade att det inte fanns någon känsla av gemenskap i Finlands lag. En del idrottare var så ensamma att de grät.

– För idrottsledarna verkade det vara viktigare att underhålla statens ledning, gäster och familjemedlemmar. Det var viktigare än att stödja de finländska idrottarna, står det i brevet.

Olympiska kommittén diskuterar tävlingarna och resultatet

Leena Paavolainen är det finländska olympiska lagets ledare. Hon säger att det är tråkigt om idrottarna blev utan stöd under OS.

– Vi försöker förstås stödja alla idrottare. Det fanns 20 experter på hälsovård med under OS. Det är tråkigt om någon upplever att hen inte fick stöd under tävlingarna, sade Paavolainen i en intervju för Yle.

Paavolainen säger att olympiska kommittén nu ska gå igenom hur det gick i Paris OS. Olympiska kommittén ska också fundera på vad man nu ska göra. Paavolainen säger att det är viktigt att höra hur allt har gått från flera olika håll.

Jan Vapaavuori är ordförande för Finlands olympiska kommitté. Han skrev i meddelandetjänsten X att man ser allvarligt på den kritik idrottarna har kommit med.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)