Coronavaccinationerna börjar

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, THL
Foto: Lehtikuva /Emmi Korhonen
Artikel publicerad: 27.08.2024

Höstens coronavaccinationer börjar. Personer som har fyllt 80 år kan vaccinera sig tidigare än andra i höst. Också personer som hör till andra riskgrupper får vaccin bland de första.

Institutet för hälsa och välfärd, alltså THL, berättar att en del av välfärdsområdena redan har börjat vaccinera mot corona. Enligt THL är det personer över 80 år som får vaccin först. Alla gamla människor som bor på vårdhem eller får hemvård ska också vaccineras bland de första.

Efter det här får personer i andra riskgrupper coronavaccin. Sådana riskgrupper är till exempel personer med hjärtsjukdom eller lungsjukdom.

De som hör till en riskgrupp vaccineras samtidigt mot corona och mot influensa. Också alla som är över 65 år gamla får coronavaccin samtidigt som influensavaccin.

Corona som också kallas covid-19 kan vara en farlig sjukdom för gamla och svaga människor. Vaccinerna minskar på dödsfallen och behovet av sjukhusvård.

Enligt THL behöver inte unga och friska människor ta mera vaccin mot corona. Om en frisk vuxen smittas av corona är sjukdomen ofta ganska lindrig.

Den som är sjuk i corona ska ändå stanna hemma så att hen inte smittar ner andra. Man kan också minska risken för smitta genom att ofta tvätta händerna med tvål och vatten.

Personalen på apotek får vaccinera

I höst får flera yrkesgrupper än förut vaccinera. Till exempel får farmaceuter på apoteken och närvårdare vaccinera. Man har bestämt det här för att det förra hösten blev långa köer till vaccineringarna.

Många människor som hör till riskgrupperna fick förra hösten vaccin mot corona och influensa samtidigt. Många hann bli smittade av corona innan de fick sitt coronavaccin.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)