Kampanjen mot rasism började dåligt

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva /Kimmo Penttinen
Artikel publicerad: 30.08.2024

Regeringen startade den här veckan en kampanj mot rasism. Regeringspartiet Sannfinländarna vill ändå inte delta.

Kampanjen kallas ”Handlingar, inte bara ord”. Kampanjen ska kämpa mot rasism och diskriminering. Statsminister Petteri Orpo startade kampanjen i tisdags.

Men regeringens kampanj mot rasism började inte så bra. Partiet Sannfinländarna tänker inte delta i kampanjen, trots att partiet är med i regeringen.

Statsminister Petteri Orpo öppnade kampanjen tisdagen den 27 augusti. Statsminister Orpo sade att hela regeringen är med i kampanjen. Enligt Orpo är kampanjen inte avsedd för partierna. Regeringen vill att organisationer och arbetsplatser ska delta i kampanjen.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra sade på tisdagen att Sannfinländarna inte är med i kampanjen. Jani Mäkelä är ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Han sade att Sannfinländarna har anklagats för rasism fastän de är oskyldiga.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson säger att det Sannfinländarna säger är tråkigt och konstigt. Enligt Andersson har alla partier i regeringen lovat att vara med i kampanjen mot rasism.

Regeringen bestämde för ett år sedan att man ska ha en kampanj mot rasism. Det var när det var mycket uppståndelse om att flera sannfinländska politiker hade skrivit rasistiska texter. Partierna som är utanför regeringen anser att regeringen bara försöker förbättra sitt rykte genom kampanjen mot rasism.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)