Bröd med zucchini och örter

Text: Marthaförbundet
Foto: Marthaförbundet / Karin Lindroos
Artikel publicerad: 03.09.2024

Nu finns det färsk och fin zucchini i grönsaksdisken. Du kan använda riven zucchini när du bakar bröd.

Till degen behöver du:

50 gram jäst
5 deciliter vatten eller mjölk
2 matskedar rybsolja eller olivolja
1 tesked salt
1 matsked honung eller sirap
4 deciliter riven zucchini
3 deciliter havreflingor
1 liter vetemjöl

För att garnera brödet behöver du:

färska örter, till exempel rosmarin eller oregano
(tunt skivad zucchini)
(flingsalt)
Rybsolja eller olivolja

Gör så här:

  1. Skala och riv zucchinin på ett rivjärn.
  2. Värm degvätskan, alltså vattnet eller mjölken. Det ska kännas lite varmt när du känner med ett finger, men det får inte bränna.
  3. Smula jästen i en bunke. Häll sedan den värmda degvätskan över jästen och rör om så att jästen smälter.
  4. Tillsätt olja, salt, honung eller sirap och zucchini-flingorna.
  5. Rör ner vetemjölet lite i taget.
  6. Lägg bakplåtspapper i en ugnspanna, alltså en djup ugnsplåt.
  7. Häll degen på bakplåtspapperet i ugnspannan. Strö på lite mjöl och platta ut degen.
  8. Tryck fast bitar av färska örter i degen.
  9. Bred en ren bakduk över degen och låt jäsa i 45 minuter.
  10. Pensla den jästa degen med olja. Om du vill kan du garnera med tunt skuren zucchini och strö lite flingsalt ovanpå.
  11. Grädda i ugnen i 225 grader i 20 minuter.

Martha tipsar:

I stället för riven zucchini kan du ha finriven morot eller rödbeta i degen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)