President Stubb på statsbesök i Norge

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva/ AFP / Terje Pedersen
Artikel publicerad: 16.10.2024

Finlands president Alexander Stubb och fru Suzanne Innes-Stubb är på statsbesök i Norge.

Barnfamilj
Finländarna Simon och Sofia Jernroth och babyn Ninni som bor i Oslo kom till det kungliga slottet för att vinka åt presidentparet. Bild Lehtikuva /Niilo Simojoki

Alexander Stubb och Suzanne Innes-Stubb började statsbesöket på tisdagen. Kung Harald och drottning Sonja tog emot presidentparet i det kungliga slottet i Oslo. På tisdag kväll bjöd det norska kungaparet på festmiddag i slottet.

I sitt tal sade president Stubb att Norge stödde Finland när Finland ansökte om medlemskap i försvarspakten Nato. Stubb sade också att Finland ännu kan lära sig mycket om hur ett land som är med i försvarspakten Nato fungerar. Stubb sade också att Finland och Norge har 700 kilometer gemensam gräns.

Stubb underhöll gästerna på festmiddagen. President Stubb sade till exempel att Norges framgångar inom idrotten är fantastiska jämfört med Finlands. Norge fick hela åtta medaljer i sommar-OS i Paris. Finland fick inte en enda medalj.

– Det är inte alltid lätt att vara världens lyckligaste land, sade Stubb.

På onsdagen träffar president Stubb Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Stubb deltar också i en diskussion där man talar om utrikes- och säkerhetspolitik.

Suzanne Innez-Stubb besöker på onsdagen tillsammans med drottning Sonja det kända Vigeland-muséet. På onsdag kväll ordnar Finlands presidentpar en mottagning för den norska kungafamiljen på Nobels fredscenter.

Alexander Stubbs och Suzanne Innes-Stubbs statsbesök i Norge började på tisdagen. Besöket räcker i tre dagar.

Norges kungliga familj och Finlands presidentpar.
Finlands president Alexander Stubb och fru Suzanne Innes-Stubb på den officiella bilden med den norska kungliga familjen. Från vänster prinsessan Astrid, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, Finlands presidentpar, kung Harald V och drottning Sonja. Bild: Lehtikuva / AFP / Stian Lysberg Solum

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)