Finska marthaförbundets matexpert Marjo Rantapusa har några tips
för hur man hittar de godaste apelsinerna i butiken:
– De saftigaste apelsinerna är oftast små eller medelstora. De känns ofta fasta i handen
och de är ganska tunga. Apelsinens färg säger ingenting om smaken. En orangefärgad apelsin kan också vara lite grön och ändå smaka gott.
Apelsiner är hälsosamma. De innehåller mycket C-vitamin och fibrer.
Förvara inte apelsiner och bananer tillsammans
Hemma är det bäst att förvara apelsinerna i kylskåp. Men apelsiner har ganska tjockt skal, därför klarar de sig ganska bra också i rumstemperatur.
Om man köper många apelsiner på en gång är det klokt att sätta en del av dem i kylskåpet.
Man kan lämna några apelsiner framme i rumstemperatur, så många man äter de närmaste dagarna.
Man ska inte ha apelsiner i samma skål tillsammans med bananer och äpplen någon längre tid. Apelsiner är känsliga för etylen och blir då snabbt övermogna.
Etylen är en gas med söt doft som uppstår då frukterna andas. Det kommer etylen av bananer, äpplen och till exempel tomater.
– Om du köper en avokado som inte är helt mogen kan du lägga den nära en banan. Då mognar den snabbare, tipsar Rantapusa.
Finländare gillar Navel-apelsiner
De apelsiner som säljs i Finland odlas vid Medelhavet. Säsongen för apelsiner från Spanien börjar redan i oktober. Senare kommer apelsiner från Marocko, Egypten och Israel.
Det finns många olika slags apelsiner. Navelapelsinen är en av finländarnas favoritapelsiner. Navelapelsinen har en krans av extra klyftor, som en miniapelsin i apelsinen. Det ser ut som om apelsinen hade en navel.
En annan vanlig apelsinsort är Valencia late. Den är saftig och passar bra om man vill pressa saft
för att dricka.
Traditionella Jaffa-apelsiner finns det inte längre i butikerna lika ofta som förr. Apelsinsorten Jaffa har i Finland gett namn åt apelsinlemonaden.
Det finns nya apelsinfavoriter Chokladapelsin är en ny favorit. Den är en navelapelsin som kommer från Spanien. Frukten har fått sitt namn av att skalet är ovanligt mörkt.
Chokladapelsinen smakar sött och aromrikt, men inte choklad. Chokladapelsinerna är ofta
dyrare än andra apelsiner.
Blodapelsinens fruktkött är rött och den smakar lite syrligt. Det finns extra mycket C-vitamin
i blodapelsiner.
Blodapelsinerna härstammar från den italienska ön Sicilien nära vulkanen Etna.
Apelsin passar också i matlagning
Det är gott att äta apelsinen som den är. Men apelsin passar också i många bakverk, i sallad
och till och med i salta maträtter.
– Apelsin passar bra ihop med salta ostar. Apelsin och fetaost är till exempel gott tillsammans. Apelsin och parmesan passar också bra ihop, tipsar Rantapusa.
Man kan använda apelsin när man lagar rätter med hönskött eller med lax.
Om man blandar granatäpple, nötter och apelsin får man en god sallad. Apelsin är också
gott till exempel med yoghurt.
Apelsinsaften har blivit dyrare
Apelsinerna man gör apelsinsaft av kommer vanligen från Sydamerika, ofta Brasilien.
Priset på apelsinsaft har stigit för att utbudet av apelsiner i Sydamerika och Florida
i Nordamerika har varit mindre än förut. Där har apelsinerna lidit av olika växtsjukdomar.
Om man vill njuta av apelsin som färdig saft lönar det sig att köpa juice. Äkta juice innehåller mest apelsiner och vitaminer.
Smakar det med mandarin?
Mandariner, klementiner och satsumor är släktingar till apelsinen. De är alla små och goda. Dessutom är de lätta att skala för hand.
Mandarinen härstammar från Kina. Numera odlas ändå mandariner i många länder.
Klementin och satsuma är förädlade sorter av mandarin. När man säger mandarin menar man ofta också klementin och satsuma.
Apelsinen har en spännande historia
Apelsinerna härstammar från Kina och Indien. Apelsin betydde för länge sedan äpple från Kina.
Till Europa kom de första apelsinerna troligen på medeltiden. Först kom sura apelsiner som kallades pomerans. Av sådana apelsiner gjorde man kryddor.
När fartygstrafiken blev snabbare började man också komma med söta apelsiner till Europa.
Kungar och andra rika människor började odla apelsiner i fina växthus som kallades orangerier.
Apelsiner var länge en delikatess som bara rika hade råd med. Riktigt vanliga blev apelsinerna
i Europa och Finland först efter andra världskriget.