I Finland får alla plocka svamp. Man får plocka svampar i skogen, men inte på någon annans gård.
Det är ändå väldigt viktigt att känna igen svamparna innan man plockar dem. Plocka bara sådana svampar som du säkert vet att är ätliga.
En svampbok är bra att ha. I den kan man läsa om svampar och lära sig att känna igen dem. Du kan också gå ut i skogen tillsammans med en vän som känner svampar.
Många medborgarinstitut och arbetarinstitut ordnar kurser där man kan lära sig känna igen olika svampar och laga mat av svamp.
Svampar är lätt mat. Svampar innehåller mycket vatten och väldigt lite kalorier. De innehåller inget fett.
I svampar finns en del fibrer, vitaminer och till exempel selen. Svamp innehåller också proteiner, ungefär lika mycket som ärter.
En del människor får magproblem av svamp. Det beror på att det finns svampsocker i svamp. Svampsocker kallas också trehalos. En del människor tål inte svampsocker.
Ta med dig en korg och en svampkniv när du går ut för att leta efter svamp.
Det lönar sig att plocka svamp när det är torrt väder. Om det är vått i skogen blir svamparna snabbt dåliga.
Ta med dig en svampbok, en korg och en svampkniv. Samla svampen i en korg, inte i en plastpåse.
I korgen hålls svamparna torra och hela.
Med svampkniven kan du skära av svampens fot som har jord på sig. Svampknivar har en borste i ena änden. Med borsten kan du putsa bort skräp från svampen. Svampknivar säljs i friluftsbutiker och varuhus.
Ta hand om svamparna så fort som möjligt. Putsa gärna svamparna och laga mat av dem genast när du kommer hem. En annan möjlighet är att konservera svamparna.
Svampar håller högst en dag i kylskåp. Du kan frysa, torka eller salta in svampen. I böcker och på webben hittar du många bra tips.