Det är viktigt att äta många slags grönsaker, eller vegetabilier som det ibland kallas. Till dessa räknas grönsaker, rotfrukter, bär och frukt. Man kan äta dessa som råa eller som tillagade.
Ett lätt sätt att få i sig mera vegetariskt är när man tillsätter grönsaker i en soppa eller en ugnsrätt. Man kan laga gott smörgåspålägg genom att blanda smör och grönsaker.
Potatis
Potatisen är en vanlig och viktig råvara för finländarna.
Man kan tillreda potatis på flera sätt. Man kan till exempel göra potatismos eller ugnspotatis. Man kan också blanda potatis med andra grönsaker.
Morot
Moroten är en rotfrukt med söt smak. Man kan äta moroten både som tillagad och som rå.
Man kan också använda morot i bakverk. Morotskaka är gott.
Det är också gott med morot i pannkakssmeten. När man använder morot i bakverk ska man först riva
den råa moroten.
Palsternacka
Palsternacka är en ljus rotfrukt som liknar morot. Palsternackan har en mild, lite söt smak.
Det är gott med palsternacka i soppor eller ugnsrätter.
Ärt
Ärten är en grön och söt grönsak. Det finns djupfrysta ärter.
Ärter finns förstås också i ärtsoppa. På sommaren kan man köpa färska ärter i ärtskidor.
Ugnsgrönsaker för två

Ingredienser:
4 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
200 gram djupfrysta ärter
2 matskedar olja
1 tesked örtsalt
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Tvätta potatisen och morötterna.
3. Skär potatisen i klyftor.
4. Skär morötterna till strimlor.
5. Skala palsternackan och skär den i strimlor.
6. Sätt ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
7. Bred ut potatisen, morötterna och palsternackan på papperet.
8. Häll på olja och krydda med örtsalt.
9. Blanda grönsakerna.
10. Grädda grönsakerna i ugnen i 35 minuter.
11. Ta plåten ur ugnen och häll de frysta ärterna över grönsakerna.
12. Sätt tillbaka plåten i ugnen och grädda ännu 10 minuter.
13. Ta ut grönsakerna från ugnen och lägg upp på två tallrikar.
14. Servera med crème fraiche eller ketchup.
Morotssmör

Ingredienser:
2 morötter
50 gram smör
1 matsked dragon
½ tesked salt
1 tesked honung
Gör så här:
1. Tvätta morötterna.
2. Skär morötterna i fyra bitar.
3. Koka morotsbitarna i 20 minuter.
4. Häll bort vattnet från morötterna.
5. Låt morotsbitarna svalna.
6. Mosa morotsbitarna med stavmixer.
7. Blanda smöret med morotsmoset.
8. Krydda med dragon, honung och salt.
9. Bred morotssmöret på bröd och njut.