Det här kommer fram i årets skattejämförelse. En vanlig arbetstagare som jobbar heltid fick i fjol i medeltal lite mera än 40 000 euro i lön på ett år. De som förtjänade mest hade en årslön på flera miljoner euro.
De högavlönades inkomster har stigit därför att de inte längre betalar lika mycket skatt på lönen som tidigare.
Finland har ett system med progressiv skatt, ju högre lön du har desto mera skatt betalar du. Men de med den högsta lönen har ändå haft samma skatteprocent i fyra år. Skatterna har inte stigit fast de har fått högre lön.
Personer med stora inkomster har förutom lön ofta också kapitalinkomster. Dessa inkomster kommer inte från ett arbete utan till exempel från ett företag de äger eller som arv från föräldrarna. I Finland behöver man inte betala lika mycket skatt för kapitalinkomster som för löneinkomster.
Bra att lönerna är offentliga
Det är viktigt att man offentligt kan tala om lönerna i samhället. Det här gör också samhället öppnare. Ibland tänker man att människor bara blir avundsjuka när de får höra om andras höga löner. Professor Juho Saari som har forskat i välmående tycker inte det.
– När man inte döljer löneuppgifterna kan man diskutera om samhället fungerar som det ska eller inte, säger Saari.
När löneuppgifterna är offentliga kan var och en fundera på om lönerna är rättvisa. Informationen om människors inkomster visar hur egendom och rikedom stannar inom en familj. Vanligen går egendomen vidare från föräldrar till barn.
Löneuppgifterna kan också uppmuntra någon. De visar att man kan ha framgång och förtjäna bra i vårt samhälle.