Det föds för få barn

Text: Markku Juusola
Foto: Elena Chebannaia
Artikel publicerad: 28.04.2025

Det föds allt färre barn i Finland och befolkningen minskar. Människor önskar sig flera barn än de får. Det här är ett problem också för samhället.
Vem ska sköta allt jobb? Vem ska ta hand om de gamla? Vem ska betala skatterna?
I den här temaartikeln skriver vi om vad det leder till när det inte föds tillräckligt många barn.

Osäkerhet och individualism påverkar

Vi frågade forskaren Tiia Sorsa på Finska befolkningsförbundet (Väestöliitto) om orsakerna till
att det föds få barn. På det här förbundet forskar man om familjer, par och hela befolkningen.
Tiia Sorsa har till exempel forskat i barnafödande och nativitet.

Befolkningsförbundet gör opinionsundersökningar som kallas för Familjebarometer. Man frågar
till exempel vad finländarna tänker om att få barn.

Enligt undersökningarna önskar de flesta finländare två barn, eller ännu flera. Men den här önskan går inte i uppfyllelse för alla. Om alla skulle få minst två barn skulle antalet finländare inte minska.

Sorsa berättar att många saker påverkar nativiteten. Man använder ordet nativitet när man talar om hur många barn som föds i medeltal i ett land.

I Finland vill människor göra också andra saker än att bilda familj. Finländarna verkar också vara känsligare för osäkerhet än förr. Osäkerheten kan handla om både små och stora saker. Den egna ekonomin kan kännas osäker och hela jordens framtid kan kännas osäker.

– Många parförhållanden är också osäkra. Alla vågar inte lita på att livet bär. Många tänker att om de får barn så blir livet ännu osäkrare. Det känns skrämmande om man är orolig redan innan,
säger Sorsa.

Arbetslivet är också krävande och många blir utmattade på jobbet. Många tänker att de blir ännu tröttare om de får barn.

Sorsa säger ändå att osäkerheten inte helt förklarar varför det föds så få barn. Det föds fortfarande många barn i länder där livet är allra osäkrast, till exempel i Afrika.

Människor får barn senare

Nativiteten sjunker också i andra delar av världen. Varje år föds det lite färre barn. Vad beror det på? Många vill inte ens ha familj. De satsar mera på att själva må bra. Teknologin har också blivit en viktig del av vårt liv.

Människor får sitt första barn allt senare. Människor är allt äldre när de får sitt första barn.
Det kan gå så att de inte hinner få flera än ett barn.

Finns inga enkla lösningar

– Det är inte lätt att hitta på några bra lösningar för att få nativiteten att stiga, säger Sorsa.

Men det lönar sig att fundera på åtminstone följande saker: Vi måste få de unga att känna sig trygga. Det ska finnas stabila arbetsplatser och stabila parförhållanden. Man måste kunna ha hobbyer och ett liknande liv som singlar och barnlösa, fast man får barn.

Vi kan utveckla stöd i samhället för familjer. Sorsa säger att hon tror att föräldraledighet och barnbidrag påverkar när människor funderar på barn nummer två och tre. De som redan är föräldrar vet hurdant stöd man kan få.

Man kunde också ge mera stöd till fattiga som inte har råd att skaffa barn. Människor med hög utbildning kan skaffa så många barn de önskar. Goda inkomster påverkar om människor skaffar barn.

Sorsa säger att det också lönar sig att stöda assisterad befruktning, alltså hjälpa barnlösa att få barn. Många får inte ett biologiskt barn fastän de vill. Många har ingen partner att få barn med.

Invandring är en lösning

Är invandring det snabbaste sättet att få Finlands befolkning att öka?

Sorsa säger att det är en del av lösningen. Men det är ingen enkel lösning. Det kan vara svårt
att få integreringen att fungera.

Många länder konkurrerar dessutom om utbildad arbetskraft. Alltså just de invandrare som Finland vill ha.

Minskar trycket på miljön?

Befolkningen minskar i många länder. Är det en bra sak för vår jord?
– Världsekonomin och samhällena grundar sig på tanken att allt växer. Befolkningen växer, ekonomin växer, arbetet blir mera produktivt, säger Sorsa.

Hon förklarar att när befolkningen inte längre växer måste man göra en ändring i ekonomin.
Det kan leda till oroligheter i samhället. Man vet inte vilka följder det får.

– Just nu har vi en brytningstid i samhället. Vi får hoppas att trycket på miljön också minskar, säger forskare Tiia Sorsa.

Med brytningstid menar man en tid när många saker förändras snabbt.

Drygt två barn

De som gör statistik räknar hur mycket befolkningen ökar eller minskar. Ett sätt att jämföra olika länders nativitet är att räkna hur många barn en kvinna får i medeltal. Här är talet två viktigt.

Om kvinnor föder i medeltal 2,1 barn ökar befolkningen. Om talet är mindre än två minskar befolkningen. Det här kallas för nativitetstal eller födelsetal.

Den senaste statistiken från Finland är från år 2023. Då var nativitetstalet 1,26.

Så här lågt har talet aldrig tidigare varit. Det föds olika många barn i olika delar av landet. Minst barn föder kvinnorna i östra Finland. Mest barn föds det i mellersta Österbotten. Men inte heller där är nativitetstalet 2.

Allra minst barn föds det i Sydkorea. Där är nativitetstalet under ett. Också i Taiwan, Japan, Kina, Italien, Spanien, Grekland och Portugal föds det i medeltal få barn per kvinna.

I Afrika föds det däremot fortfarande många barn. I Niger, Somalia, Tchad och Kongo föder kvinnorna i medeltal 6-7 barn.

Tiia Sorsa påpekar att nativitetstalet inte berättar exakt hur många barn kvinnorna föder. Finlands tal 1,26 överdriver minskningen i nativitet. Det beror på att i framtiden föder kvinnor barn när de är äldre. När man beaktar det är Finlands nativitetstal 1,6.

Källor: Statistikcentralen, FN:s befolkningsdata.

Varför är det ett problem att det föds få barn?

Det är ett problem på flera sätt om det föds för få barn. Det påverkar vanliga människors liv. Och det påverkar hela samhället.

Det finns en mänsklig sida av det här: Människor får inte barn fastän de önskar det.

– Det finns en stor tyst sorg, säger Sorsa. Den påverkar hälsan och hur man orkar på jobbet.
I framtiden fungerar inte heller samhället som det ska.

Det är människorna i arbetsför ålder som försörjer barnen och de gamla. När andelen människor i arbetsför ålder minskar blir det svårare.

När befolkningen minskar finns det inte tillräckligt många människor som kan sköta barn och gamla.

Det kan bli brist på arbetskraft också inom industrin. Det leder till sämre ekonomisk tillväxt
och gör det svårare för företagen.

Mängden människor som jobbar minskar och pensionärernas antal ökar. Då räcker inte pengarna till för att betala pensioner och social trygghet. Man måste skära ner.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)