Årets klargörare är ett pris som delas ut till en person eller organisation som har främjat lätt språk i Finland. Man kan få priset om man har gjort det lättare att delta i samhället för de människor som behöver information på lätt språk.
I år var det den finskspråkiga lokaltidningen Selkovantaalainen som fick priset. Det är en lättläst tidning som delas ut en gång per månad till alla hem i Vanda. Tidningen är gratis.
Det var diskrimineringsombudsman Kristina Stenman som valde att ge priset till Selkovantaalainen. Selkovantaalainen är Finlands första lättlästa lokaltidning.
– Det här är ett fint nytt initiativ. Det är fint att Selkovantaalainen samarbetar med Vanda stad. Jag hoppas att Selkovantaalainen fungerar som ett gott exempel också för andra orter i Finland, säger Stenman.
Representanterna för Selkovantaalainen var glada när de tog emot priset.
– Det är fint att få uppskattning för sitt arbete. Vi har gjort den lättlästa tidningen sedan i höstas. Vi har lärt oss mycket på den tiden. Det är många som behöver lättläst. Och vi tror att ännu fler kommer att behöva lättläst i framtiden, sade Mia Lindström som är chefredaktör för Selkovantaalainen.
– Vårt mål är att det ska finnas lättlästa lokaltidningar i alla stora städer. Det sade Tiina Parikka som är innehållsstrateg för företaget Omnipress Oy som jobbar med att planera och göra tidningar.
Undervisning och forskning fick hedersomnämnande
De två andra finalisterna i tävlingen var yrkesinstitutet Spesia och forskningsprojektet Lätt finlandssvenska.
Specia är en yrkesskola där man använder mycket lätt språk. Forskningsprojektet Lätt finlandssvenska undersöker lättläst svenska i Finland. De här två fick ett hedersomnämnande på evenemanget i Tammerfors.
Priset Årets klargörare delades ut första gången 1996. Sedan 2016 har priset delats ut turvis av den nationella delegationen för lätt språk (selkokielen neuvottelukunta) och Institutet för de inhemska språken. Delegationen för lätt språk delar ut priset till någon som har främjat lätt språk och Institutet för de inhemska språken till någon som har främjat klarspråk, alltså ett gott myndighetsspråk.