Livsmedelsverkets kostrekommendationer ger råd om vad finländarna borde äta. Enligt de nya kostråden äter finländarna för mycket rött kött. Med rött kött menar man biffar, pålägg och korv som är gjort av nötkött, griskött eller fårkött.
Korv och pålägg innehåller också ofta mycket salt. Vi borde inte äta för mycket salt.
Enligt rekommendationerna borde finländarna äta högst 350 gram rött kött per vecka. Det sägs att risken för cancer i tjocktarmen ökar om man äter mera. Rött kött anses också vara ett dåligt alternativ med tanke på miljön.
Enligt de nya kostråden borde finländarna äta mera grönsaker. Vi borde äta upp till 800 gram grönsaker, bär och frukt varje dag. Fullkornsbröd och baljväxter är också hälsosamma. Med baljväxter menar man olika slags ärter och bönor. Fisk hör också till en hälsosam diet.
Till en hälsosam diet hör också en lämplig måltidsdryck. Vatten är en bra måltidsdryck. I Finland är kranvattnet gott och rent.