Så här vet du om en nyhet är sann eller falsk

Text: Ella Airaksinen, källa HS, Finlands biblioteksförening, mediakasvatus.fi/pa-svenska/
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.08.2022

Det finns massor med information på Internet, men all information är inte sann. Information som inte är sann kallas för falska nyheter. Den här artikeln berättar hur du skiljer sann information från falska nyheter.

Till exempel när det är krig kan falsk information spridas på nätet för att skrämma människor. Sådan falsk information kallas falska nyheter.

Tidningen Helsingin Sanomat rapporterade i maj att falska nyheter om förhållandet mellan Finland och Ryssland spridits på nätet. Till exempel skrevs det på nätet att om Finland går med i Nato kommer Ryssland att attackera Finland. Påståendet var falska nyheter.

Falska nyheter kan göra människor rädda. I synnerhet blev många arabisktalande människor skrämda av påståendet. De var rädda att det skulle bli krig i Finland.

Falska nyheter kan spridas snabbt

Falska nyheter kan se ut som riktiga nyheter, fast de inte är det. Målet med falska nyheter är att sprida felaktig information. Falska nyheter kan finnas till exempel på sociala medier och i tidningar. I Finland är tidningarna ändå i allmänhet pålitliga.

Falska nyheter sprids snabbt på sociala medier som Facebook och YouTube. Många delar med sig av falska nyheter för att de inte märker att det är falska nyheter.

Hur känner du igen pålitlig information?

I Finland ger till exempel myndigheter och tidningar pålitlig information. Därför är det värt att läsa deras nyheter. Lätta bladet skriver nyheter och artiklar på lätt språk. Yle sänder nyheter på lätt svenska. I vissa länder kan man inte lita på information från myndigheterna.

Om du ser en misstänkt nyhet på till exempel Facebook kan du fundera över om hur pålitlig informationen är. Den här listan hjälper dig att se skillnad på sann och falsk information:

  • Kolla vem som publicerat nyheten på nätet. Är utgivaren pålitlig, som till exempel en finsk myndighet?
  • Sök efter information om författaren till nyheterna på nätet. Finns det ett namn på personen som skrivit nyheten?
  • Kontrollera vilken information nyheten bygger på, det vill säga vilka källor som använts i den. Säger källorna samma saker som nyheten?
  • Läs hela nyheterna för att förstå helheten. Läs inte bara rubriken eftersom rubriken kan vara oklar eller förvirrande.
  • Kolla när nyheten publicerats. Är nyheten ny eller redan gammal?
  • Fråga en expert om du är osäker på hur pålitlig nyheten är. Du kan till exempel fråga någon som jobbar på bibliotek.

En nyhet kan vara falsk till exempel om det inte finns tillräckligt med information om vem som skrivit den. Nyheten kan också vara falsk om du inte hittar mera information om ämnet från någon annan källa.

1 svar på ”Så här vet du om en nyhet är sann eller falsk”

  1. Jag läste nyheten med min kompis på en svenskalektion. Vi blev nöjda eftersom vi förstod nästan allt som vi läste. Tack så mycket för erfarenheten.

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)