Redan år 1943, alltså för 80 år sedan, stiftade Finland en lag om skolmaten. Lagen sade att alla elever i folkskolan skulle få ett mål varm mat gratis. Det dröjde ändå till år 1948 innan det serverades gratis skolmat i alla skolor.
Det var modigt av Finland att stifta en lag om gratis skolmat. När det gjordes var det krig och mycket fattigt i Finland. Men man visste att skolmat stöder elevernas lärande och ger eleverna bättre hälsa.
I början var skolmaten alltid gröt eller soppa. Eleverna fick också hjälpa till. Alla elever skulle plocka lingon som man hade i gröten. Det var också vanligt att eleverna skulle komma med potatis
till soppan i skolan.
Fiskpinnar – en favorit
Idag är skolmaten annorlunda än förr. Maten är mångsidig och det serveras sallad nästan alla dagar. Ibland klagar eleverna på maten men ofta äter de med god aptit.
På elevernas lista över favoriträtter finns: fiskpinnar, spenatplättar, knackorvssås, fisksoppa och ärtsoppa.
Skolmaten är en stor utgift för kommunerna. Därför ska maten vara förmånlig. Det är lite olika
hur mycket en portion skolmat kostar i olika kommuner. I medeltal får skolmaten kosta lite mindre än 3 euro per portion.
Finland leder projekt om skolmat
Finland är tillsammans med Sverige fortfarande de enda länderna i världen som har skolmat
som är helt gratis för eleverna. I en del länder betalar eleverna för skolmaten. I andra länder
har eleverna mat med sig till skolan.
Finland är nu med i ett projekt om skolmat ute i världen. En internationell organisation för skolmat grundades 2021.
Finland leder arbetet tillsammans med Frankrike. Målet är att elever runt om i världen ska kunna få hälsosam skolmat år 2030.