Stören återinförs i Östersjön

Text: Betty Marschan, källor Luke, havochvatten.se, MTV3
Foto: Lehtikuva, Wikimedia Commons
Artikel publicerad: 22.10.2022

Stören är en fisk som försvann från Östersjön för hundra år sedan. Nu samarbetar Finland och Estland för att få stören att trivas i havet igen.

Finland och Estland jobbar tillsammans med att återinföra stören i Östersjön. Fisken planteras ut i vattnet för att småningom föröka sig naturligt. När fiskar planteras släpps både unga fiskar och fiskyngel ut i vattnet.

Det har tidigare gjorts försök att få stören att trivas i Östersjön. De senaste 20 åren har 25 000 störar släppts ut i Östersjön. De flesta fiskar har släppts ut vid Polens och Tyskland kustområden. Men ännu är stören mycket ovanlig i vårt baltiska hav, alltså i Östersjön. Om man råkar fånga en stör så ska den genast släppas fri igen.

Störfisken fanns redan för miljontals år sedan

Stören är en av jordklotets äldsta fisksorter. Stören har funnits på jorden i 200 miljoner år. Stören fanns också i Östersjön för väldigt länge sedan. Men under 1900-talet dog stören ut. Stören mådde dåligt av föroreningar och vattenkraftverk i Östersjöområdet.

Det finns mer än 20 olika arter av störfisk i världen. Många är utrotningshotade. Den art som levt i Östersjön heter atlantisk stör.

Stören kan bli 3-4 meter lång och väga över hundra kilo. Den har benplattor längs med ryggen och sidan och kan se farlig ut. Men störfisken har inga tänder. Den äter bland annat maskar och växtdelar från havets botten.

Stören är kanske mest känd för sin kaviar, alltså fiskägg eller fiskrom. Beluga-störens kaviar är världens dyraste fiskrom. den kan kosta upp till 10 000 euro per kilogram.

Bilden visar fiskare som fångat en stor störfisk. Bilden är tagen för nästan 100 år sedan i Tyskland. Bildkälla: Joseph Knippenberg, Rheinisches Bildarchiv, rba_225604_kni

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)