Finland fick fyra medaljer i Paralympics

Text: Petri Kiuttu, källor STT, HS, Yle
Artikel publicerad: 09.09.2024

Finländska idrottare fick sammanlagt fyra medaljer i Paralympiska spelen i Paris.

Finländska idrottsmän och idrottskvinnor fick sammanlagt fyra medaljer. Toni Piispanen som tävlar i rullstolssprint vann två medaljer. Han fick silver på 200 meter och brons på 100 meter.

Amanda Kotaja vann brons på 100 meter i grenen rullstolssprint. Leo-Pekka Tähti fick brons i 100 meter rullstolssprint.

Finland fick alltså medaljer enbart i friidrottsgrenen rullstolssprint.

Amanda Kotaja
Amanda Kotaja och bronsmedaljen hon vann i Paralympics i Paris den 4 september.

Amanda Kotaja  var lite besviken över sin bronsmedalj.

– Jag åkte till paralympiska spelen för att vinna guld, sade Kotaja efter finalen.

Toni Piispanen och Leo-Pekka Tähti avslutade bägge sin idrottskarriär med Paralympics i Paris. Amanda Kotaja ska ännu fortsätta med idrottandet.

Finland mål i Paralympics var sex medaljer. Finland nådde inte det målet. I Paralympics i Tokyo år 2021 fick Finland fem medaljer.

I de paralympiska spelen, alltså Paralympics, tävlar idrottare som har en funktionsnedsättning. Paralympics är ett slags olympiska spel för idrottare med funktionsnedsättning. De paralympiska spelen avslutades söndagen den 8 september.

De paralympiska spelen arrangerades i Frankrikes huvudstad Paris. Nästa paralympiska spel arrangeras i Los Angeles i USA år 2028.

Leo-pekka Tähti
Leo-Pekka Tähti blev tredje på 100 meter rullstol i klassen T54. Tävlingen avgjordes den 4 september i Paris. Under sin idrottskarriär har Tähti vunnit åtta paralympiska medaljer och många EM- och VM-medaljer.