Paralympiska spelen kör i gång i Paris

Text: Petri Kiuttu, källor Paralympiska kommittén, Yle, HS
Foto: Lehtikuva/ Roni Rekomaa
Artikel publicerad: 27.08.2024

Onsdagen den 28 augusti börjar de paralympiska spelen i Paris. Finlands mål är att vinna sex medaljer.

De paralympiska spelen som också kallas Paralympics börjar på onsdagen. Idrottarna som tävlar i Paralympics har något slags funktionsnedsättning. De kallas paralympier.

Finland har ett lag med 16 idrottare. De tävlar i sex olika grenar. Många av de finländska paralympierna är erfarna och har redan haft framgång. Den paralympiska kommittén hoppas att finländarna ska vinna sex medaljer.

– Det är färre idrottare som åker till Paris än det var tänkt. Men vi håller ändå kvar vårt mål, sex medaljer, säger Kimmo Mustonen. Han är Finlands lagledare.

Många av de finländska idrottarna som deltar är redan erfarna. Där finns Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja och Marjaana Heikkinen. De vann medaljer i de förra paralympiska spelen i Tokyo.

– Jag vill vinna minst en medalj. Men mitt mål är att vara världens snabbaste i rullstolssprint, säger Leo-Pekka Tähti i Helsingin Sanomat.

Leo-Pekka Tähti och Toni Piispanen har berättat att de avslutar sin idrottskarriär efter Paris Paralympics. Tähti och Piispanen tävlar båda i rullstol. De har vunnit medaljer och segrar både i Paralympics och i VM.

De paralympiska spelen i Paris börjar den 28 augusti och avslutas den 8 september. Man kan följa tävlingarna på Yles kanaler.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)