Jenna Korsulainen i Uleåborg skaffade sig kaniner för sju år sedan.
– Jag hade alltid drömt om att ha en svart kanin. Jag ville ge den namnet Lucifer. Min andra kanin fick namnet Freya. De kaninerna är redan döda. Idag har jag två flickkaniner, Lilith och Hela,
berättar Korsulainen.
Kaninraserna är olika
Korsulainen tar försiktigt kaninen Lilith i sin famn. Den lilla och runda kaninen är sju år gammal.
Den större kaninen Hela, är fyra år gammal. De två kaninerna tycker inte om varandra och bor därför
i olika rum.
Kaninraserna delas in i grupper enligt hur stora de är, och hurdan päls de har.
– Lilith är av rasen hermelinteddy. Det är den näst minsta kaninrasen.
Hela är en belgisk jättekanin. Kaninerna av den rasen är störst i världen. En belgisk jättekanin kan väga tio kilo. Men jättekaninerna är lugna, berättar Korsulainen.
Hela tittar lite på journalisten som är på besök, men sedan hoppar den in under sängen. Kaninen kommer ändå fram genast när Korsulainen prasslar med en påse morötter.
Hur bor en kanin?
En kanin behöver mycket utrymme. Den lilla buren är bara till för att sova och vila i och för att kunna gömma sig i. Kaninen behöver mera utrymme för att kunna leka och röra på sig. Ett helt rum är tillräckligt för en kanin att bo i.
En del kaninraser kan man ha utomhus på sommaren. Men då behöver man ha rum för en inhägnad på gården. Man måste dessutom gräva ner ett nät i marken för inhägnaden, eftersom kaniner gillar att gräva. Kaninen kan annars lätt rymma.
Kaniner kan lära sig att gå i sele utomhus. Kaninen kan tycka om att få gå en stund på gräsmattan varje dag.
Man kan ha olika ställningar och tunnlar i rummet så att kaninen får röra på sig på många sätt. Kaninen behöver motion, men också träning för hjärnan.
Man kan skaffa kaninen leksaker och bollar den kan tugga på. Det finns leksaker man kan sätta godbitar i. Man kan också hänga upp godbitar åt kaninen så att den måste stiga upp på bakbenen för att komma åt godbitarna.
Kaninen är ett socialt djur som behöver uppmärksamhet. Kaninen kan vara ensam hemma om den har tillräckligt med utrymme och saker att göra. Men kaninen är lyckligare om den har en annan kanin som sällskap.
Vad äter och dricker kaniner?
Torrt hö är kaninens viktigaste mat. Kaniner får äta hur mycket hö de vill. När de äter hö och gnager på kvistar av lövträd slits tänderna. Det är bra för annars kunde tänderna växa sig för långa.
Kaninen kan också äta en del färsk mat. Många kaniner tycker om morötter och andra grönsaker, berättar Korsulainen.
Förutom hö och grönsaker äter kaniner torrfoder för kaniner. Det kallas pellets. Man får bara ge kaninen en liten portion pellets varje dag.
Kaninen behöver friskt vatten att dricka. Vattnet ska bytas varje dag. Man ska också tvätta vattenskålen.
Kaninen är ett prydligt djur
Kaninen slickar sin päls ren. Man kan ändå ibland borsta kaninen, särskilt om den har lång päls. Man ska också klippa kaninens klor regelbundet.
Kaninens toalett kan vara en låg plastlåda där man sätter torrt strö på bottnen. Man kan sätta sågspån eller torv som suger upp fukt och lukt.
– Kaninen Hela kan både kissa och bajsa i sin toalettlåda. Men alla kaniner är inte lika snygga av sig som Hela, säger Korsulainen.
Kaninerna är skygga djur
Hårda ljud och snabba rörelser kan skrämma en kanin. En kanin vänjer sig ändå oftast vid ljud
som är vanliga i ett hem. Man ska vara så lugn som möjligt när man sköter om sin kanin. Det här är viktigt att komma ihåg när barn sköter om eller leker med kaniner.
Det är också bra att låta kaninen visa när den vill bli smekt och när den vill vara i fred.
Också kaninen Lilith är rädd för främmande människor. Men när situationen lugnar sig brukar hon låta gästen försiktigt smeka hennes mjuka päls.
Den vuxna har ansvaret
Särskilt barn blir ofta förtjusta i söta kaniner. Den vuxna är ändå alltid ansvarig för kaninen och
dess skötsel. Den vuxna måste också lära barnen hur man får lyfta och bära en kanin.
– Om kaninen blir sjuk eller skadar sig måste man föra den till veterinären. Det är vanligt
att kaninens ägare inte vill att kaninen får ungar. Då måste kaninen steriliseras. En sådan operation minskar också risken för vissa tumörer, berättar Korsulainen.
En kanin kan bli över 10 år gammal. Därför måste den som skaffar en kanin se till att hen har tid, kunnande och uthållighet för att sköta djuret.
När kaninen är frisk och välskött är det roligt att titta på den och umgås med den.
Källor: Suomen lemmikkikanit ry, Kaniinikasvattajat ry, Suomen eläinsuojeluliitto