Tränaren måste ha tålamod. Åsnor trivs bra med människor. Det är lätt att göra allt möjligt tillsammans med dem.
Lempi och Rebekka är två åsnor. De bor hemma hos Tanja Paasonen i Mäntsälä. Där har de ett stort eget område med stängsel omkring.
– Åsnorna får en tjock vinterpäls. De kan vara ute hela året. Det räcker med att de har ett tak där de kan söka skydd när det blåser eller regnar, säger Paasonen.
Vanligtvis letar åsnan sin egen mat. Det är därför Paasonen sprider ut mat över hela gården. Åsnor blir lätt feta. De måste röra på sig. Åsnorna äter små mängder mat 3–4 gånger om dagen. Vanligtvis äter de torrt hö och halm. Man ska också ge dem vitaminer och mineraler. Det är bra om åsnor får tugga mycket. Därför ger man dem också trädgrenar att tugga på.
Det är inte särskilt svårt att sköta åsnor. Pälsen måste borstas och hovarna rengöras.
Man skor inte åsnor på samma sätt som hästar. Hovarna verkas regelbundet. Det betyder att hovarna formas lite på samma sätt som man klipper naglar. Tänderna ska också skrapas rena. 1–2 gånger om året ger Paasonen dem en medicinkur mot mask. Och naturligtvis måste deras skjul där de bor rengöras regelbundet.
Lempi-åsnan har bott hos Paasonen redan i många år. Rebekka kom för en månad sen.
Åsnorna tittar på när familjen rör sig på gården. De lär sig lätt nya saker. – De ser mig öppna porten – och öppnar den sedan själva.
Åsnorn trivs också bra med andra djur. På samma gård som åsnorna finns miniatyr- hästen Nappi. Den anlände samtidigt som Rebekka.
– Rebekka har snabbt blivit van vid sitt nya hem. För henne räcker det bra om hon har mat och en kompis. Nappi har varit lite nervös i det nya hemmet. Här märker man en skillnad mellan åsnans och hästens karaktär.
Nappi är inte en ponny utan en liten häst som är ca 86–97 cm hög. – Barn kan rida på den. Annars är den bara som sällskap till människor. Den kan till exempel hjälpa känsliga människor att bli vana vid djur.
Det finns många olika raser av minihästar. De finns särskilt i Europa och USA. Utomlands har minihästar till exempel varit som hjälp för synskadade, precis som hundar. Minihästarna lär sig snabbt alla möjliga saker.
Det finns cirka 400 åsnor i Finland. Utomlands används åsnor som arbetsdjur. I Finland är de oftast husdjur.
– Åsnor är ofta friskare än hästar. De har inte förädlats på samma sätt som hästar. Hästar har förädlats en hel del. Hästraser har alltså utvecklats konstgjort i den riktning människor vill. Det finns bara ett fåtal åsneraser.
– Åsnor uppskattas inte lika högt som hästar. Kanske är det tur för dem, säger Paasonen.
Hundar, katter, åsnor och en minihäst är familjen Paasonens husdjur. Men de hjälper också Paasonen i hennes arbete med personer med funktions-nedsättning.
I så kallad djurterapi får man sköta åsnor och minihästar. Man kan också göra utflykter i naturen med åsnorna. Det kan ibland vara svårt att prata med människor. Med djur är det lättare. De orkar alltid lyssna. Det känns bra att vara i närheten av djur.