Både gammalt och nytt på Yle

Text: Maria Österlund
Foto: Yle bildtjänst
Artikel publicerad: 11.08.2020

Johanna Törn-Mangs började sitt nya jobb som direktör på Svenska Yle i början av juli. Det är hon som leder den svenskspråkiga verksamheten på Rundradiobolaget Yle.

Vilka delar består Svenska Yle av?

– Två radiokanaler (Yle Vega och Yle Extrem), tv-kanalen Yle Fem (som delar kanalplats med Teema), Svenska Yles webbplats svenska.yle.fi, BUU-klubbens app, Yle Arenan och barnens egen Arena som finns som en skild app.

Vad är Svenska Yles uppdrag?

– Svenska Yle ska erbjuda nyheter men också annat. Vi ska ha ett brett utbud av program och annat innehåll för vuxna och för barn. Vi ska också skapa samhörighet i Svenskfinland.

Hur många jobbar inom den svenska verksamheten på Yle?

– Ungefär 380 personer.

Yle är ett tvåspråkigt bolag. Hur ser de finskspråkiga inom Yle på den svenska verksamheten?

– Yles uppdrag är att betjäna hela Finlands folk, också de svenskspråkiga. Det finns en stor förståelse för det svenska inom Yle.

Nu när du är direktör, är det något du vill ändra på inom Yle?

– Jag vill både behålla gammalt och utveckla och förändra. Det traditionella med radiokanaler och tv-kanaler ska hållas kvar. Vi har många trogna radiolyssnare och tv-tittare. Men medievanorna har förändrats för en del av vår publik. Därför måste vi också erbjuda nya saker.

Kan du ge exempel på nya saker?

– Vi har till exempel poddar, kortvideor och röststyrt innehåll.

Vad är en podd?

– En podd eller podcast är en ljudinspelning som lyssnaren kan lyssna till när som helst. Det finns många slags poddar. Det finns personliga poddar där människor pratar om sina egna erfarenheter. Det finns också faktapoddar som handlar om till exempel historiska händelser eller som ger bakgrund till nyheter.

Vad är röststyrt innehåll?

– Röststyrt innehåll betyder att man med sin röst ber om att få lyssna på något. Man behöver inte använda händerna för att sätta på apparaten. För att det ska fungera krävs det att lyssnaren har en särskild rösthögtalare som man kan tala med. Då kan man till exempel säga att man vill höra nyheter eller en särskild podd.

– Rösthögtalare är redan vanliga i USA. Här i Finland är det ännu inte så många som har skaffat sådana. Men vi tror att det i framtiden kan bli vanligt här också.

– Röststyrning fungerar också med många andra apparater, till exempel tv-apparater, bilar och mobiltelefoner. Redan nu använder många finländare röststyrning i sin mobiltelefon.

I slutet av förra året startade Svenska Yle nyheter på lätt svenska på Vega. Hur har början varit?

– Vi har fått mycket positiva kommentarer. Människor som behöver information som är lättare att förstå har varit glada. Men också människor som inte har några svårigheter har hört av sig. De säger att nyheterna på lätt svenska är tydliga och lätta att följa med. Vi har haft ungefär 30 000 lyssnare på våra lätta nyheter.

– Jag är glad att kunna vara med och främja tillgänglighet. Ju fler som kan ta del av nyheter och är delaktiga i samhället, desto bättre är det för hela vårt samhälle.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)