Bekanta dig med vinterbad

Text: Hannele Laitinen
Foto: Hannele Laitinen
Artikel publicerad: 16.02.2024

Vinterbad är en mångsidig hobby. Vinterbad ger möjlighet att vara i naturen och bekanta sig med kallt vatten på olika sätt. Vinterbadande påverkar kroppen och kan få vinterbadaren att må bra.

Vinterbad är en populär hobby i Finland. Det finns många olika platser där man kan vinterbada.

För vinterbad behövs en vak, alltså ett hål i isen. Man kan vinterbada i havet, i en sjö eller i en å.

Ungefär 720 000 vuxna personer har vinterbad som hobby i Finland. Säsongen för vinterbad börjar
i oktober och slutar i maj.

På vintern är vattnet kallare än 10 grader Celsius.

Olika sorters vinterbad

Man kan vinterbada på olika sätt. En del människor vill bara doppa sig i vattnet riktigt snabbt. Andra vill vara i vattnet en lite längre stund, eller simma en bit.

De flesta som vinterbadar är i det kalla vattnet mellan 20 sekunder och 2 minuter. Men det finns sådana som är i vattnet längre, upp till 5 minuter.

En del vinterbadare går turvis och värmer sig i en i bastu och turvis och doppar sig i det kalla vattnet. Men det finns också vinterbadare som inte alls vill använda bastu när de vinterbadar.

Man kan vinterbada ensam eller tillsammans med andra. Man kan träffa gamla vänner eller bli bekant med nya människor när man vinterbadar.

Man kan tävla i vinterbad. De första finska mästerskapen i vinterbad ordnades år 1989.

Nu ordnas det FM-tävlingar i vinterbad varje år. I de här tävlingarna räcker det inte att doppa sig. Man ska simma. Tävlingssträckan är antingen 25 eller 50 meter.

I år ordnas de finska mästerskapen i Mellersta Finland i februari. Europeiska mästerskap och världsmästerskap i vinterbad ordnas vartannat år.

Det kalla vattnet känns i kroppen

Kallt vatten påverkar kroppen. När man vinterbadar i kallt vatten börjar hjärtat slå snabbare och pulsen stiger. Det blir jobbigare att andas och den som simmar kan känna sig yr.

Det kan kännas som att det sticker eller gör ont i händerna, fingrarna, fötterna och tårna. Man kan också få röda märken på huden av det iskalla vattnet.

De här reaktionerna är kroppens normala reaktioner när den hamnar i kallt vatten. De kan ändå få dig att bli rädd eller kännas obehagliga.

Du kan hjälpa din kropp att lugna sig genom att röra dig långsamt när du stiger ner i det kalla vattnet. Det lönar sig också att samtidigt andas ut genom munnen i en lång utandning.

Kroppens temperatur sjunker snabbt om man doppar huvudet i kallt vatten. Därför ska man hålla huvudet torrt när man vinterbadar. När man håller huvudet torrt är det både tryggare och trevligare att vinterbada.

Det kan kännas svårt och stelt att röra sig när man har simmat i kallt vatten och kroppen har blivit nedkyld. Det är lättare att kliva upp ur vattnet om du koncentrerar dig på att röra dig lugnt.

Efter att ha badat i kallt vatten behöver du låta kroppen värmas upp långsamt. Om du duschar
eller går i bastu ska du öka värmen lite i taget.

Det är viktigt att klä sig i varma kläder efter att du har vinterbadat. Det är också viktigt att komma ihåg att dricka. Man känner törst sämre när det är kallt. Efter vinterbadet är det gott att dricka något varmt.

Kallt vatten kan få dig att må bra

Det finns forskning som visar att regelbundet vinterbadande kan få kroppen att vänja sig vid kyla och att det kan vara bra för hälsan.

Vinterbad kan vara bra om man har sömnproblem. Man kanske börjar sova bättre. Vinterbad kan förbättra kroppens immunförsvar så att man inte blir förkyld så ofta.

Kallt vatten kan hjälpa musklerna att återhämta sig efter idrott eller arbete. Det kan också hjälpa mot inflammationer i muskler och leder och lindra smärta.

Att vinterbada regelbundet förbättrar blodcirkulationen. Blodet börjar cirkulera bättre i händerna och fötterna och får dem att kännas varmare. Regelbundet vinterbadande kan också sänka blodtrycket.

Vinterbad kan hjälpa en att tåla stress och hantera tunga situationer i livet. Vinterbad kan också göra att man känner sig nöjdare och mår bra. Efter att ha vinterbadat kan man känna sig nöjd med att ha vunnit över sin rädsla för det kalla vattnet.

Vinterbad passar inte alla

Olika människor reagerar olika på vinterbad. Det är inte hälsosamt för alla människor. Kallt vatten
kan göra vissa sjukdomssymptom värre. Om du har en sjukdom är det viktigt att i förväg diskutera med en läkare om vinterbad passar dig eller inte.

Försäkra dig om att vinterbadande är säkert för dig. Om du har en hjärt- eller kärlsjukdom, en sjukdom
som påverkar andningen eller någon annan långvarig sjukdom kan det hända att vinterbad inte passar dig.

Skydda huvud, händer och fötter

Det är inte särskilt dyrt att vinterbada. Du behöver egentligen bara en baddräkt eller ett par badbyxor. Men det kan ändå vara bra att ha några andra saker också när du ska vinterbada.

Bra utrustning gör det trevligare att vinterbada. Det är bra att ha skor och handskar som passar för vinterbad och en mössa. Skor som passar för vinterbad ska ha bra botten, så att du inte halkar. Skorna gör det lättare att gå på kall och frusen mark och på snö.

Skor för vinterbad skyddar huden på fotsulorna och minskar känslan av att det kniper och gör ont
i fötterna för att det är så kallt.

Handskar som passar för vinterbad skyddar händerna. Handskarna skyddar huden på händerna
och fingrarna så att händerna inte fryser fast i stegen eller bryggan när man kliver upp ur vattnet.

En mössa skyddar huvudet och gör så att värmen i kroppen inte försvinner via huvudet.
Du kan använda en yllemössa eller en varm hatt.

Kroppens värme försvinner lätt via huvudet. Det beror på att blodkärlen i huvudet inte drar ihop sig på samma sätt som de gör i resten av kroppen när det är kallt.

En mössa gör så att kroppstemperaturen inte sjunker så snabbt. Då är det trevligare att vara i det kalla vattnet.

Det finns olika sorters vinterbadplatser

I Finland finns olika platser för vinterbad. Kommunen, en förening eller ett vinterbadssällskap kan sköta om en badplats för vinterbad. På en del ställen kan man vinterbada gratis, men oftast ska man betala en medlemsavgift för att få vinterbada.

På en vinterbadplats finns oftast bra belysning så att man ska se var man rör sig. Det kan finnas
ett omklädningsrum som är antingen uppvärmt eller kallt. På vissa ställen finns det också
bastu.

Kommunen, föreningen eller vinterbadssällskapet har också ansvar för säkerheten. De håller vägen mellan hålet i isen och omklädningsrummet i skick så att man inte ska halka och falla.

På vinterbadplatser finns det ofta en pump i vattnet. Pumpen pumpar runt vattnet så att det rör sig och inte fryser till is. Om det finns en pump ska du komma ihåg att stänga av pumpen innan du kliver ner i vattnet.

Prova på vinterbad och upplev naturen

När du vinterbadar kommer du nära naturen. Du upplever vintern med dina olika sinnen.
Vill du stanna upp den här vintern och prova på vinterbad? Då kan du själv uppleva vad just du känner,
vad du ser, vilka dofter du känner och vad du hör i naturen.

Källor:

Suomen Latu: suomenlatu.fi/talviuinti

Pasi Heikura, Pirkko Hiissa Huttunen, Taina Kinnunen ja Antti Lindfors 2022: Avantoon! Talviuimarin käsikirja.

Lisa Leinonen 2020: Talviuinti.Terveyttä ja hyvää oloa luonnonvesistä.

Vad är vinterbad?

Vinterbad är när man simmar utomhus på vintern i kallt vatten. Att simma i vak eller i öppet vatten
Man kan simma i en vak på vintern, alltså i ett hål i isen. Om det inte finns is kan man simma i öppet vatten.

En vak är ett hål eller en öppning i isen som en människa har gjort.

Regelbundet vinterbad
Att vinterbada regelbundet betyder att man vinterbadar två till tre gånger i veckan och fortsätter med det längre än tre månader.

Vinterbad passar inte alla
Om du har en sjukdom är det viktigt att diskutera med en läkare om det är tryggt för dig att vinterbada eller inte. En del människor mår bra av vinterbad, men inte alla.

Så hittar du platser där du kan vinterbada

LIPAS är en databas för finländska idrottsplatser. Adressen är: https://www.lipas.fi/etusivu. Välj idrottsanläggningar och sök sedan på ordet vinterbad.

Suomen Latu har också information om vinterbad. Informationen på webben är på finska. https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/talviuinti.html

Medlemsavgifter
Det kostar mellan 20 euro och flera hundra euro att vara medlem i en vinterbadsförening under en vinter.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)