Till degen behöver du:
50 gram jäst
5 deciliter vatten eller mjölk
2 matskedar rybsolja eller olivolja
1 tesked salt
1 matsked honung eller sirap
4 deciliter riven zucchini
3 deciliter havreflingor
1 liter vetemjöl
För att garnera brödet behöver du:
färska örter, till exempel rosmarin eller oregano
(tunt skivad zucchini)
(flingsalt)
Rybsolja eller olivolja
Gör så här:
- Skala och riv zucchinin på ett rivjärn.
- Värm degvätskan, alltså vattnet eller mjölken. Det ska kännas lite varmt när du känner med ett finger, men det får inte bränna.
- Smula jästen i en bunke. Häll sedan den värmda degvätskan över jästen och rör om så att jästen smälter.
- Tillsätt olja, salt, honung eller sirap och zucchini-flingorna.
- Rör ner vetemjölet lite i taget.
- Lägg bakplåtspapper i en ugnspanna, alltså en djup ugnsplåt.
- Häll degen på bakplåtspapperet i ugnspannan. Strö på lite mjöl och platta ut degen.
- Tryck fast bitar av färska örter i degen.
- Bred en ren bakduk över degen och låt jäsa i 45 minuter.
- Pensla den jästa degen med olja. Om du vill kan du garnera med tunt skuren zucchini och strö lite flingsalt ovanpå.
- Grädda i ugnen i 225 grader i 20 minuter.
Martha tipsar:
I stället för riven zucchini kan du ha finriven morot eller rödbeta i degen.