Hur blev du intresserad av robotar?
– Jag har studerat pedagogik. Jag har tidigare jobbat till exempel som lärare. För några år sedan märkte jag att det blev vanligare med robotar ute i världen. Då talade man ännu inte om det här i Finland. Jag skrev en bok tillsammans med Jari Kaivo-Oja. I boken som heter Bohobusiness funderar vi mycket på hur robotarna förändrar världen.
Vad jobbar du med nu?
– Jag åker runt och talar om robotar. Jag hjälper människor att se vilka möjligheter robotarna erbjuder. Jag väcker också diskussion om vad vi måste göra så att det blir så små problem som möjligt när man börjar använda robotar. Jag har också ett nätverk för att hålla kontakt och utveckla det här med robotar och konstgjord intelligens.
Var finns det robotar redan nu?
– Vi har varje dag kontakt med robotar. Det är till exempel en robot som jobbar när vi söker något ord på Google. I många hem finns det robotgräsklippare och robot- dammsugare. Snart kommer också robotbilarna. Inom industrin använder man också mycket robotar. På många sjukhus har också kirurgerna hjälp av robotar. Det finns robotar i nästan alla branscher.
Kommer robotarna också till vårdbranschen?
– Redan nu används robotar i vårdbranschen. I Finland har man till exempel utvecklat en robot som doserar mediciner hemma och som slår larm om patienten inte tar medicinerna. Olika slags vårdrobotar och hemvårdsrobotar blir snabbt vanligare. Jag tror att om tio år har alla som behöver hjälp en robot hemma hos sig.
Vad säger du till den som känner sig rädd och inte vill få vård av en robot?
– Man har märkt att människor börjar tycka om robotarna. En robot kan ändå aldrig ersätta en riktig människa. Vi måste diskutera hur vi kan se till att alla har tillräckligt med riktiga människor omkring sig fastän det blir vanligare med robotar.
När robotarna börjar jobba i alla branscher, kommer då alla jobb att försvinna för människorna?
– Arbetslivet förändras. Många yrken försvinner, men det kommer nya i stället. Så har det gått tidigare också när tekniken har utvecklats. Vi ska också komma ihåg att fastän robotarna hela tiden blir skickligare så har vi människor förmågor som maskinerna inte kan. Vi är till exempel duktiga på fantasi och skapande.
Har du redan själv en robot?
– På mina föreläsningsresor har jag ofta med mig en liten robot som heter Aira. Jag brukar förevisa den för publiken. Roboten har fått sitt namn av dansaren Aira Samulin. Men den dansar inte lika bra som hon.