Det bästa i polisjobbet är att kunna hjälpa

Text: Lätta bladet
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.02.2025

Konstapel Michela Söderström jobbar i sitt drömyrke. Som polis ser hon många tråkiga saker, men hon kan också hjälpa människor. Söderström jobbar mycket med ungdomar.

Michela Söderström vilka saker hör till ditt arbete?
– Jag jobbar i Helsingforspolisens larm- och övervakningsenhet. När vi får information om att någon behöver hjälp av polisen någonstans i staden åker jag i väg tillsammans med en annan polis.

Vad hände under din senaste arbetstur?
– Jag hade nattskift. Under natten var det en trafikolycka där en rattfyllerist var inblandad. Vi åkte också i väg till en butik när butikens väktare hade tagit fast en tjuv. I tjuvens fickor fanns en kniv och droger. Dessutom inträffade ett rånförsök under natten.

Du träffar många ungdomar i ditt arbete. Hur har ungdomarna det?
– Jag tror att största delen av de unga har det bra. Men som polis träffar jag de ungdomar som har problem. Tyvärr verkar det som om fler och fler unga har problem.

– Det har blivit vanligare med våld bland ungdomarna. Unga gör också fler rån än förut. Och våldet är råare än förut. Många unga har någon typ av kniv med sig.

– Sociala medier har också fört med sig en del dåliga saker. Man kan använda sociala medier
för mobbning. Det är också möjligt att filma våld och publicera på sociala medier.

Finns det gatugäng i Finland?
– Det finns gatugäng i Finland, men de är ganska lösa grupper. De flesta som hör till gängen
är vuxna män, men några är ungdomar.

– Jag har märkt att en del unga beundrar de kriminellas sätt att leva. En del unga vill på vilket sätt som helst få pengar, lyx och fina kläder. De unga förstår inte hur tungt det kriminella livet är. Om man hör till ett kriminellt gäng eller har blivit inblandad i narkotikahandel kanske man hela tiden måste vara rädd för andra kriminella gäng.

Det har talats om unga med invandrarbakgrund som gör brott. Har du träffat sådana i ditt arbete?
– Det finns invandrare bland dem som gör brott. Jag har träffat unga invandrare som upplever att de inte har några möjligheter i livet. De känner ofta att de inte hör hemma i Finland. Det kan delvis bero på att deras föräldrar vill leva på samma sätt som i det gamla hemlandet.

– Alla unga borde förstå att de har väldigt många möjligheter. Genom att studera och få en utbildning kan de jobba i vilket yrke som helst. En bra hobby kan också öppna nya möjligheter för den unga.

Vad ska en ung människa göra om hen blir utsatt för mobbning?
– Den unga ska genast berätta för en vuxen, till exempel för sina föräldrar eller en lärare. Ibland kan mobbningen vara så allvarlig att den är ett brott. Då kan polisen ta tag i saken.

– Det är också viktigt att var och en säger till om den upptäcker mobbning. Om man inte vågar säga direkt till mobbaren ska man berätta för någon vuxen.

Du är själv mycket på Instagram och kallar dig konstapel Söderström. Varför använder du sociala medier i ditt jobb?
– Tidigare sysslade jag med förebyggande polisarbete. I det arbetet försökte vi hindra unga från att råka illa ut. Det var viktigt att vara på sociala medier eftersom de unga är där.

– Jag har fortsatt med sociala medier eftersom jag har märkt att det är ett nyttigt hjälpmedel. Jag får ibland meddelanden där någon berättar om brott som har skett. Själv berättar jag om polisens arbete.

Du har också skrivit en bok. Den är på finska och heter Halipoliisin reality check.
Vad handlar boken om?
– I boken berättar jag om mitt polisarbete medan jag jobbade med förebyggande arbete. Då träffade jag många unga på kvällarna på järnvägsstationen i Helsingfors, i Östra centrum och i andra köpcenter. Jag försökte bli bekant med de unga och lyssna när de berättade om sina problem. Då fick jag smeknamnet Halipoliisi som betyder Krampolisen.

Vad är det bästa med att jobba som polis?
– Mitt jobb är betydelsefullt. Det känns bra när jag kan hjälpa människor. Det är också viktigt
att brottslingarna tas fast.

– Det känns extra fint om jag på något sätt kan hjälpa ungdomar att sluta göra brott, eller hindra dem från att börja göra brott. Det här jobbet är ett samarbete. Till exempel socialarbetare och lärare hjälper till.

Hur blev du just polis?
– Redan som liten flicka visste jag att jag ville bli polis. Jag och min syster brukade ofta leka att vi var detektiver eller polis och tjuv.

– När jag var 20 år gammal studerade jag först handel. Som tur var förstod jag att jag måste förverkliga min gamla dröm. Jag sökte in till polisskolan. Nu har jag jobbat som polis i åtta år.

Namn: Michela Söderström
Ålder: 33 år
Bostadsort: Vanda
Familj: Sambo och två hundar
Hobbyer: Sport, fotografering och att vara i skogen med hundarna.
Favoritmat: morgongröt
Viktigast i livet: Att kunna vara lycklig och uppskatta små vardagliga saker i livet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)