Det går att minska spelberoendet

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.11.2021

Att spela penningspel är ett spännande tidsfördriv. Men om man spelar för mycket kan det bli problem. Hur kan man veta om man spelar för mycket? Det finns flera sätt att ta reda på det.

Många spelar försiktigt

En stor del av finländarna spelar penningspel åtminstone då och då. I Finland stöter man lätt på olika penningspel. Det finns spel-automater i butiker, köpcenter och kiosker. I kiosken kan man köpa en lottokupong eller tippa resultatet i fotbollsmatcher. Man kan också spela penningspel med dator eller mobil.

Största delen av de som spelar penningspel spelar så måttligt att det inte är någon fara. Men hur kan man veta att det egna spelandet är måttligt? Teresa Tenkanen från EHYT rf svarar på frågan. Hon är expert på hur man kan förhindra skador av penningspel. EHYT är en förening som jobbar med att förebygga skador av rusmedel och spelande.

– Att spela måttligt känns som ett trevligt tidsfördriv för spelaren. Att spela lotto en gång i månaden eller en gång i veckan är måttligt. Måttligt spelande är inte dåligt för spelarens hälsa, penningaffärer, arbete eller relationer till andra människor.

Bra att fundera på eget spelande

Den som spelar penningspel borde ge akt på sitt eget spelande. Tenkanen rekommenderar att alla som spelar, då och då ställer frågor till sig själv om sin vardag.

– Går det allt mera pengar eller tid till spelandet? Stör spelandet resten av livet? Glömde du någonting viktigt när du i stället spelade på spelautomaten? Glömde du att gå och handla? Glömde du att äta? Glömde du att gå ut med hunden? Om du svarar ”ja” borde du fundera på om du spelar för mycket.

Det finns också andra tecken som är oroande. Till exempel om de andra i familjen säger ”du går alltid till spelautomaterna när du handlar”. Det är vanligt att den som spelar penningspel inte vill berätta för andra att hen spelar för mycket. Om man smyger med sitt spelande och inte vill berätta för andra borde man kanske fundera varför det är så.

Att spela penningspel kan leda till många slags problem. Det finns små problem, men det kan också få allvarliga följder och leda till stora problem. Listan över möjliga problem är lång. Den som spelar för pengar kan spela mer än hen har råd med. Hen kanske lånar allt mera pengar av sina vänner. Hen kanske sover för lite och får problem med hälsan. Depression och ångest kanske gör livet svårt. Det händer till och med att spelaren gör brott för att ha råd med sitt spelande.

Det finns också en hjälpande telefon man kan ringa till. Den kallas Peluuri och är gratis att ringa till. Du kan ringa vardagar klockan 12-18. Numret är 0800 100101. Webb-adressen är www.peluuri.fi/sv.
Projektet SELVIS har gjort lättläst material om spelande. Du hittar information på
www.ehyt.fi/selvis.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)