Dewi rf är en förening som räddar över 100 katter varje år

Text: Anni Reilä
Foto: Anni Reilä, Sini Mulari
Artikel publicerad: 26.08.2022

Det finns många föreningar i Finland som hjälper hemlösa djur. En sådan förening är Dewi rf i Åbo.

Djurskyddsföreningen Dewi hjälper katter. Här följer en intervju med Sini Mulari som är aktiv i djurskyddsföreningen Dewi.

Hur hjälper Dewi katter?

– Vi hjälper till exempel katter som lever ute i flock, alltså många hemlösa katter som rör sig tillsammans. Människor tar kontakt med oss för att berätta var de sätt katter som är hemlösa och som blivit förvildade. Ofta har någon person matat katterna och sedan har katterna förökat sig med varandra. Folk anmäler i allmänhet katter först sedan när det finns väldigt många av dem, berättar Mulari.

– Vi tar med fällor, alltså burar, till området. När katten har gått in i buren tar vi den i säkerhet och för den till ett fosterhem.

Ett fosterhem innebär att katten tillfälligt bor hos en av Dewis frivilliga arbetare. Senare söker Dewi ett nytt hem där katten kan bo resten av sitt liv.

Dewi har kring hundra frivilliga människor som hjälper katterna. Många erbjuder fosterhem för katter, men det finns också andra sätt att hjälpa katterna på.

– En del hjälper till exempel med att transportera katter till veterinären med bil, säger Mulari.

– Katter har ofta olika hälsoproblem när de har levt ute. Nästan alla katter har tarmparasiter, alltså mask i tarmarna. Tandproblem och till exempel köldskador är också vanliga.

– Ibland är en katt så sjuk att den måste avlivas. Men de flesta katter överlever om de får rätt vård.

Dewi ordnar också med katternas vaccin och sterilisering. Dessutom får katterna mikrochips. Ett mikrochip gör det lättare att hitta kattens hem om den sprungit iväg.

Vad gör ett fosterhem?

– Fosterhemmets uppgift är att vänja katten vid att leva med människor. Alla katter blir inte famnkatter, förklarar Mulari.

Mulari började jobba som frivillig på Dewi år 2016.

– Jag var studerade på den tiden, så jag hade inte råd att ha en egen katt. Men jag ville ändå leva med katter. Jag har alltid varit intresserad av djurens rättigheter. Jag är också en ganska känslosam människa. Därför ville jag se om jag klarade av att ge bort katten efter att ha tagit hand om den, minns Mulari.

Under årens lopp har Mulari tagit hand om över 40 katter. För tillfället sköter Mulari om tre katter hemma hos sig.

En del katter är endast en kort tid i fosterhem innan de får ett eget hem.

– Om katten är väldigt blyg eller har en sjukdom så är det svårare att hitta ett hem åt den. En ung och tam katt hittar lättare ett hem, säger Mulari.

Hur är det att jobba som frivillig i Dewi?

– Det värsta är att se hur illa vissa människor beter sig mot katter. Vi tar till exempel ibland emot katter som blivit skjutna med hagelgevär.

– Det är också jobbigt att se hurdana hälsoproblem katter kan få när de lever i det vilda. Katter hör inte till den finska naturen. Därför det är fel av oss människor att låta katter leva ute. De klarar sig inte där.

Mulari önskar att människor skulle respektera katter lika mycket som hundar. Dewi rf. informerar och lär människor om att katter är värdefulla och hur de ska skötas. Mulari tror att katter respekteras mera i samhället när folk talar om dem.

Mulari tycker om att kunna hjälpa hemlösa katter.

– På Dewi har jag lärt mig väldigt mycket om katter. Det bästa är att jag fått möta väldigt olika sorters katter. Det är också väldigt givande när katten börjar lita på mig och vågar leka till exempel.

Sontse-katten bodde förut ute. Nu bor Sontse i fosterhem hos Sini Mulari. Senare ska Sontse få ett permanent hem, alltså ett hem där hon kan bo resten av sitt liv.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)