Ett daghem där barnen är ute i naturen

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala
Artikel publicerad: 22.12.2021

I Ylikiiminki i Uleåborg finns ett daghem som heter Piilometsä. Namnet betyder ungefär skogsgömman. Det här daghemmet ligger i ett gammalt hus mitt i skogen. Man tar hänsyn till naturen i allt man gör i daghemmet.

Daghemmet, alltså dagiset, har både daghemsverksamhet och förskola. Natur och miljö är viktiga saker i dagisets verksamhet.

Kaisu Pöyskö är lärare i daghemmet. Hon berättar att det finns många rum i det gamla huset.

– Vi vill vara som en mormors hem. Här ska finnas rum och möjlighet att leka och stoja, säger hon.

Närheten till naturen gör det lättare att gå ut

Många lekar man vanligen leker inomhus kan man också leka ute. Det är helt möjligt att läsa sagor, måla eller pyssla också utomhus. Barnen som går i det här dagiset äter också utomhus när vädret är tillräckligt bra.

Från vår till höst sover de äldre barnen sin dagssömn i en lada på daghemmets gård.

Kiminge älv rinner förbi nära daghemmet. På älvens strand finns en kåta som byborna kan använda. De större barnen cyklar dit tillsammans med några vuxna.

Vid kåtan brukar de leka, äta och ibland tar de en tupplur där. På vintern brukar barnen skida eller gå med snöskor i skogen.

– Naturen är vårt gym. Där får barnen testa sina gränser och se hur mycket de orkar och klarar av. Barn i olika åldrar leker ofta tillsammans. I det här dagiset tävlar man inte med varandra utan alla hjälper varandra, säger Kaisu Pöyskö.

Lagar maten själv

Största delen av maten barnen äter på daghemmet är naturlig mat som är närproducerad. En del av ingredienserna växer verkligt nära, i dagisets eget växthus eller i odlingslådor på gården. Barnen får själva så frön och sköta plantorna. Det finns också bärbuskar på dagisets gård.

Barnen får också vara med och laga maten. När det på hösten står blåbärspaj på matlistan får barnen plocka bären i skogen nära daghemmet. De äldre barnen får skriva upp receptet. Sedan bakar barnen och de vuxna blåbärspaj tillsammans.

I växthuset växer bland annat vindruvor och vattenmelon. Bredvid växer squash och solrosor.

Barnen påverkar vad de lär sig

Daghemmet Piilometsä är med i det internationella utvecklingsprojektet LUMA. Projektets mål är att öka barns och ungas intresse för matematik, naturvetenskaper och teknologi. Undervisningen sker vanligen utomhus. De material man använder i undervisningen går att återvinna eller använda på nytt. Barnen får låna de verktyg de behöver för att undersöka naturen och olika fenomen.

Projektet utvecklar också betydelsefull inlärning. Med det menar man att inlärningen har koppling till det verkliga livet och att barnens eget intresse påverkar. Ett exempel: Barnen hittade en fjärilslarv på gården. Det ledde till att hela dagiset bekantade sig med fjärilens liv och hur den utvecklas från larv till färdig fjäril.

Att lära sig genom roller

I daghemmet Piilometsä får barnen använda sin fantasi och komma med egna idéer. Barnen hittade en fladdermus i grannens källare. Då ville barnen lära sig mera om hur fladdermöss lever. De tog rollen som fladdermöss. Eftersom fladder-musen är ett nattdjur övernattade barnen i kåtan på gården. De letade efter fladdermöss på en ö i närheten och de lyssnade efter fladdermus-ljud med en särskilt apparat. På det sättet fick barnen en bra uppfattning om hurdant en fladdermus liv kan vara.

Dagisets projekt har vunnit flera tävlingar

I dagisets olika projekt har barnen fått bekanta sig förutom med fladdermöss, också med rymden och livet på stenåldern. Dagisets projekt har vunnit flera priser.

Just nu håller man på med ett projekt om att skydda miljön. Man har en utställning om hur vi kan ta hand om vattendragen, till exempel Kiminge älv i närheten. Den viktiga utställningen har visats på flera bibliotek i grannkomunerna.

Inka, Adela och Iida äter sin lunch utomhus.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)